Null Winds ščitniki obročev izboljšajo aerodinamiko za kar 20 odstotkov

Null Winds ščitniki obročev izboljšajo aerodinamiko za kar 20 odstotkov
16.05.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Nastavki Upper Wheel Fairings varujejo zgornji del obročev pred vetrom in izboljšujejo aerodinamiko na način, da se obračajo proti vetru, trdijo v podjetju Null Winds.

Svoj set nastavkov si lahko preko Kickstarterja zagotovite na spodnji povezavi - www.kickstarter.com/projects/ 777589323/upper-wheel-fairings -reinvent-the-bicycle-wheel

Običajna praksa pri oblikovanju aerodinamičnih koles stremi k temu, da je čim manjša površina kolesa izpostavljena vetru. Nastavki Upper Wheel Fairings pa postavljajo nove smernice, saj se med vožnjo obračajo proti vetru v prsa, s tem pa ščitijo napere in zgornji del obroča med vožnjo.

Takšna teorija se na prvi pogled ne zdi logična, inženir Garth Magee pa jo je razložil takole: “V brezveterju na dnu obroča ni vetra, saj je obroč v konstantnem stiku s podlagu, pri vrhu obroča pa se veter okrepi na dvojno hitrost vrtenja obroča. Z zaščitno zgornjega dela obroča lahko zelo zmanjšamo učinek vetra na vožnjo, če pa je prisoten še veter v prsa, se ta učinek še poveča.

Kolesarji lahko z uporabo nastavkov dosežejo od 3 pa do 20 odstotkov večjo aerodinamičnost, odvisno od jakosti vetra v prsa. Nastavki sicer tehtajo dobrih 900 gramov, vendar Magee trdi, da je izboljšana aerodinamičnost več kot izniči dodatno težo. Upper Wheel Fairings sicer niso povsem nov izum, saj že obstajajo nastavki, ki prekrijejo celotne obroče.

Vendar pa je težava tovrstnih nastavkov v tem, da lahko postanejo zelo nevarni, če piha veter s strani, ki se ujame v zaščito in kolesarja lahko vrže s ceste. Nastavki podjetja Null Winds so pritrjeni na vrh vilic in sedežne opore, nato pa jih namestimo tako blizu plaščem in obročem kot je mogoče, brez da bi prihajalo do stika. Najlonska plast na notranji strani nastavkov preprečuje, da bi se plašči poškodovali, če zaradi sunkov vetra ali tresljajev pride do stika.

Razvijalci sredstva za izdelavo Upper Wheel Fairingsov zbirajo preko Kickstarterja, svoj set pa si lahko zagotovite z donacijo v višini 199 dolarjev.

Predstavitev delovanja nastavkov Upper Wheel Fairings:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ