O (ne)varnih cestah in prometu

O (ne)varnih cestah in prometu
02.02.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Profesionalni kolesar moštva UAE Team Emirates Matteo Trentin je spet povzdignil glas glede varnosti kolesarjev v prometu … "Bolj je podobno vožjni po džungli kot pravemu okolju za trening."

Nesreča Egana Bernala, pa številne druge hude nesreče kolesarjev v zadnjem obdboju. O teh stvareh smo tudi na naši spletni strani že veliko pisali. Kar se tiče pravil in zastopanja kolesarjev je v karavani med najbolj aktivnimi vsekakor Matteo Trentin. Velikokrat se oglasi in zdaj se je spet.

"Kolesarji morajo biti vse bolj in bolj pozorni na cesti. Bolj je podobno vožjni po džungli kot pravemu okolju za trening. S tem se moramo soočati sleherni dan. Vsi se tega zavedajo," je za cyclingweekly dejal zdaj 32-letni Italijan. Že lani je poudaril, da kolesarji vsak dan na cesti tvegajo življenje.

"Zjutraj, ko se odpravil na trening ne veš, v kakšnem stanju boš prišel domov. Ali s kolesom ali pa boš končal v reševalnem vozilu. Prometa je več, ljudje so vse bolj nervozni. Tega, kolikokrat me je voznik prehitel in takoj zatem zavil desno sploh ne morem prešteti. Ali pa te voznik prehiti, potem pa se nekaj metrov naprej skorajda ustavi zaradi hitrostne ovire."

Seveda pa poskuša Trentin vse to tudi odmisliti, drugače ne bi mogel več opraviti "normalnega" treninga. Je pa izpostavil, da mnogi kolesarji svojih otrok nočejo poslati v promet s kolesom: "Kaj se bo v prihodnosti zgodilo s kolesarstvom, če starši svojih otrok ne bodo pustili na kolesa? Mislim, da se mora kolesarstvo tudi s to temo ukvarjati." Kako pa Trentin poskrbi za varnost v prometu?

"Naredim, kar le lahko. Uporabljam sprednjo in zadnjo luč. Dresi so kar dobro vidni. Številni kolesarji uporabljajo vidnejše drese za trening. Naredimo, kar lahko, da bi bili čim bolj vidni in varni. A na cesti smo sami in veliko stvari se ti lahko zgodi.To je del zgodbe. Če bi bili ljudje bolj sproščeni, potem bi imeli manj nesreč na cestah." In še nasvet voznikom? “Če veste, da je cesta, po kateri se boste peljali polna kolesarjev, potem se na pot odpravite pet minut prej."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ