O Pogačarju: "Počne Merckxove stvari"

O Pogačarju: "Počne Merckxove stvari"
23.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Nova dirka, nova izjemna predstava Tadeja Pogačarja. Tako bi lahko opisali njegovo vožnjo in zmago na dirki Liege-Bastogne-Liege. Besedo ima nekdanji kolesar Tom Dumoulin.

Tadej Pogačar je letos odpeljal deset dirk (sem štejemo tudi sedemdnevno dirko po Kataloniji), veselil pa se je šestih zmag - poleg zmage na Strade Bianche in Liege-Bastogne-Liege ter štirih etapnih zmag, je tu všteta še končna zmaga na dirki po Kataloniji. Bil je še tretji na klasiki Milano-Sanremo.

Letos je do zdaj nastopil samo na World Tour dirkah, pa vseeno je bil tako zelo uspešen. Odpovedal se je nekaterim klasikam, še posebej branjenju zmage na dirki po Flandriji. A vse s posebnim namenom. Da poskuša dobiti dirko po Italiji in dirko po Franciji v isti sezoni, kar bi vsekakor bil izjemen podvig. Po veličastni zmagi v nedeljo, ko je napadel na La Redoute so se mnogi oglasili in ga spet primerjali z Eddyjem Mercxkom.

Res je. Gre za drugačne čase. Zdaj je konkurenca vsekakor večja. Večja je specializacija kolesarjev, šport je postal globalen. A Pogačar kljub vsemu temu zares blesti in to veličino mu priznavajo mnogi. V podkastu je o tem govoril tudi Geraint Thomas, kot strokovni reporter nizozemske televizije pa je vse skupaj izpostavil tudi Tom Dumoulin. Nizozemec se lahko pohvali z zmago na dirki po Italiji in drugim mestom na tej preizkušnji. Obenem je bil tudi drugi na dirki po Franciji.

“Pogačar je že do zdaj zmagal na več kot 50 World Tour dirkah. Če bo tako nadaljeval, potem bo postal eden izmed najboljših kolesarjev v zgodovini. Zame je že. Resnično počne, kar je počel Merckx.” Pri 25 letih je Pogačar v nedeljo slavil že šesto zmago na velikih enodnevnih klasikah. Trikrat je bil najboljši na dirki po Lombardiji, lani je zmagal na dirki po Flandriji, letos pa še drugič na dirki Liege-Bastogne-Liege.

“Pogačar na vzponih ni samo pol ali en odstotek boljši od ostalih, ampak je tudi za pet odstotkov boljši. Sam lahko izbira, kdaj bo napadel. Ekipa lahko nadzira potek, tako da hrani moči in energijo vse do ključnega trenutka, ko gre na polno, kot je šel na Cote de la Redoute. Lahko pa bi se tudi odločil, veste kaj, napadel bom že na prejšnjem vzponu. Lahko pa bi šel kasneje. Zanj se nič ne spremeni.”

Dumoulin je še odgovoril na očitek, da tako izstopajoči kolesarji kot sta letos Tadej Pogačar in Mathieu Van der Poel. Po samostojnih akcijah ostalim ostane boj za drugo mesto. “Kot nekdanji športnik v teh akcijah uživam. Seveda pa s tem dirk ne naredita prav preveč zanimivih. Škoda, a tudi v tem je čar. Govorimo o najboljših športnikih v najboljši formi. Gledamo najboljše med najboljšimi.” Dumoulin se je leta 2018 približal znamenitemu "dvojčku". V isti sezoni je bil drugi na Giru in Touru. Pogačar bo zdaj poskušal dobiti obe dirki, kar je nazadnje uspelo Marcu Pantaniju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ