Ob Martinovem slavju Contador dobil boj s Froomom, v Belgiji najboljši Debusschere

Ob Martinovem slavju Contador dobil boj s Froomom, v Belgiji najboljši Debusschere
23.03.2016 AVTOR: D. Z.
Daniel Martin je dobil prvo gorsko etapo na dirki po Kataloniji. Primož Roglič je bil 26. Jens Debusschere je dobil sprint na dirki Dwars door Vlaanderen. Luka Mezgec je bil 48.

DWARS DOOR VLAANDEREN
Najprej pa na klasično dirko Dwars door Vlaanderen. Organizatorji so se odločili, da jo izpeljejo, pa čeprav so dan prej teroristi napadli letališče v Bruslju. Prav zato so imeli na startu najprej minuto tišine. V spomin na več kot 30 žrtev terorističnih napadov. Kljub temu se je na startu zbralo ogromno število gledalcev.

Že 71. dirka se je začela v Roeselaru in po 200 kilometrih končala v Waregemu. Vsi pobegi so bili na koncu nevtralizirani. Izjemen napad pa je izvedel eden izmed velikih mojstrov za enodnevne klasike, ki pa še nimajo zmage na enem izmed 'monumentov ' Greg Van Avermaet. Belgijec v dresu BMC je napadel v zadnjih desetih kilometrih in odločno kljuboval skupini, ki ga je zares težko dohajala.

Potem so se v lovu organizirali maloštevilni člani Lotto Soudala in Etixx Quick Stepa. Van Avermaet je sicer imel več ko 15 sekund naskoka in tik pred skupino zasledovalcev je vstopil tudi v zadnji kilometer. A vseeno mu ni uspelo. Skupina ga je tik pred sprintom ujela. Sledil je napet sprint brez pravega vlaka. Prvi ga je začel Fernando Gaviria, a je prezgodaj ostal v ospredju. Jens Debusschere pa se je lahko veselil zmage.

Kolesar Lotto Soudala je zares za malenkost premagal Bryana Coquarda (Direct Energie). Edward Theuns, sicer član Treka, ki je imel v zaključku še najbolj številčno moštvo, se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Na dirki je nastopil tudi kolesar moštva Orica GreenEdge Luka Mezgec, ki je zasedel 48. mesto. Na cilj je prišel v skupini, ki je zaostala za dobre pol minute.

DIRKA PO KATALONIJI
Na dirki po Kataloniji je za kolesarji tretja etapa. Prva prava gorska preizkušnja. Kolesarji so etapo začeli v Gironi, cilj pa je bil na 1735 metrov visoki La Molini. Premagati so morali kar štiri vzpone prve kategorije. Na koncu so se dvakrat povzpeli na La Molino. Na startu so bili številni zvezdniki. Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador … obetal se je izjemen boj. Med njimi pa so bili tudi štirje Slovenci. Primož Roglič, Borut Božič, Matej Mohorič in Jan Polanc.

Vodilni v skupnem seštevku in zmagovalec prvih dveh etap Nacer Bouhanni je dirko zaradi bolezni zaključil predčasno. Etapo je zaznamovala sedmerica ubežnikov. Skupino so sestavljali Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Kevin Reza (FDJ), Johann Van Zyl (Dimension Data), Jan Hirt (CCC Sprandi), Huub Duijn (Roompot - Oranje Peloton) in Alex Howes (Cannondale). Na predzadnjem vzponu so pobudo prevzeli člani Movistarja, potem pa še člani Skya, ki so poskrbeli, da so bili ubežniki ujeti.

V ospredju je vztrajal samo še Pieter Weening, ki je predtem napadel. Tik pred začetkom zadnjega vzpona je padel Louis Meintjes, Weening pa je bil na vzponu ujet. Vsi favoriti so se pomaknili v ospredje in jasno je bilo, da bo kmalu prišlo do napadov. Kolesarji Skya so narekovali oster ritem. Dva kilometra pred ciljem je napadel Wout Poels, potem pa je resneje napadel Nairo Quintana, ki je poskusil še večkrat. Nehote pa je pripravil odlično izhorišče Danu Martinu.

Član Etixx Quick Stepa je bil premočan za konkurenco in se je veselil druge zmage v tej sezoni. Alberto Contador se mu je še najbolj približal. Zaostal je za dve sekundi. Tako kot tudi Romain Bardet in Tejay Van Garderen. Sledili so Richie Porte, Davide Formolo Ilnur Zakarin, Christopher Froome, ki je zaostal za 12 sekund, Hugh Carthy in Rigoberto Uran. Odlično se je odrezal tudi Primož Roglič. Zasedel je 26. mesto. Zaostal je zgolj za 28 sekund. Martin ima v skupnem seštevku šest sekund prednosti pred Contadorjem in osem pred Bardetom. Roglič je trenutno 31.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ