Ob napadalnem Contadorju spet blestel tudi Primož Roglič

Ob napadalnem Contadorju spet blestel tudi Primož Roglič
21.02.2016 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je dirko po Algarvu končal na petem mestu. Zadnjo etapo je dobil Alberto Contador, dirka pa je pripadla Geraintu Thomasu. Simon Špilak za uvod med dvajseterico.

DIRKA PO ALGARVU
169 zahtevnih kilometrov

Končala se je tudi dirka po Algarvu. In to na kakšen način! Govorimo o dirki prve kategorije, ki je imela v programu pet etap. Po zahtevnejši drugi in po kronometru je o vsem odločala prav zadnja peta etapa. Almodovar je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Alto do Malhao.

Etapa je bila dolga 169 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tudi tri kategorizirane vzpone. Od tega so se na zaključni vzpon podali kar dvakrat. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Tony Martin, ki pa je odpadel že ob prvem vzponu na Alto do Malhao. Primož Roglič je etapo začel s šestega mesta v skupnem seštevku. Etapa pa je bila dovolj težka, da bi poskrbela za velike spremembe.

Contador napovedal napad
Potem, ko se je najprej izoblikovala skupina devetih ubežnikov, so se v ozadju v lov podali člani Tinkoffa – Contador je že pred etapo napovedal, da bo napadal – in Movistarja. Primož Roglič se je vseskozi odlično vozil in tako je o vsem odločal zaključni vzpon. Dobra dva kilometra pred ciljem je napadel Alberto Contador, sledil pa mu je lahko samo njegov najhujši konkrent že na lanskem Giru Fabio Aru.

A tudi Italijan je popustil in Contador se je lahko veselil zaslužene zmage. Po skoraj štirih urah in pol dirkanja si je privozil 20 sekund naskoka pred skupinico treh kolesarjev. To so bili Aru, Thibait Pinot in Manuel Amaro. Osem sekund so izgubili Geraint Thomas na petem mestu, Primož Roglič na šestem in Rigoberto Uran. Geraint Thomas si je s to vožnjo priboril drugo zmago zapored na tej dirki.

Primož Roglič odličen 5.

Britancu je uspelo ubraniti lansko zmago. Ion Izaggire je z 19 sekundami zaostanka obdržal drugo mesto. Alberto Contador se je z 20-ega povzpel na končno tretje. Zmanjkalo mu je 26 sekund. Thibaut Pinot je bil četrti, na odličnem petem mestu pa je dirko zaključil Primož Roglič. Zaostal je za 49 sekund. Sledijo pa zvezdniki, kot so Gallopin, Zakarin, Pantano, Aru, Amaro, Machado … Kristijan Koren je dirko končal na 90. mestu.

HAUT VAR
Ubežnika vztrajala do 16 km pred ciljem

Novo sezono – upajmo, da tako zelo uspešno kot lansko – je začel tudi Simon Špilak. Včeraj je nastopil na prvi etapi dirke Haut Var v Franciji. Danes se je ta dirka prve kategorije z zahtevno drugo etapo tudi že končala. Etapa je bila dolga 206,8 km, kolesarji pa so najprej prevozili tri kroge z vzponom druge kategorije Tourtour.

Sledila sta dva kroga z vzponom druge kategorije Col de la Grange. Potem so se vrnili v Draguignan. Tu sta sledila še dva različna kroga. Prvi je bil ravninski, drugi pa je vseboval še vzpon prve kategorije na Les Tuilieres. Vrh je bil vsega 14,6 km pred ciljem. Sledil je še spust in razgibane teren do cilja. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Na koncu sta najdlje vztrajala Ben Gastauer in Romain Hardy. 16 km pred ciljem je bilo tudi njunega poskusa konec.

Simon Špilak v skupini z najboljšimi

Napadi pa so se na zadnjem vzponu kar vrstili in odpadel je tudi zmagovalec prve etape in posledično vodilni v skupnem seštevku Tom Jelte Slagter. Izoblikovala se je skupina vsega 20 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Simon Špilak. Sledil je napad Izaggireja, ki je imel pet kilometrov pred ciljem 20 sekund prednosti. Ubežnika so lovili predvsem kolesarji FDJ in Ag2r in Izaggirejev poskus se je končal nekaj manj kot kilometer pred ciljem.

Sledil je sprint skupine okrog 25 kolesarjev. Sprint je dobil Arthur Vichot. Jesus Herrada je bil drugi, Alexis VUillermoz pa tretji. Simon Špilak je v času zmagovalca ciljno črto prečkal na 18. mestu. V skupnem seštevku se je zmage veselil Vichot. Nekdanji francoski prvak se tako po ponesrečeni lanski sezoni vrača med najboljše. Herrada je dirko končal na drugem mestu, Diego Ulissi pa na tretjem. Simon Špilak je dirko končal na 19. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ