Ob pomanjkanju sprinterjev Sagan do tretje zmage

Ob pomanjkanju sprinterjev Sagan do tretje zmage
20.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Franciji. Lahko bi bil dan za ubežnike, a preveč hitrih kolesarjev si je želelo skupino pripeljati v sprint. V Valenceju pa do tretje zmage Peter Sagan.

Alpe so bile preveč zahtevne za mnoge sprinterje. Tour so predčasno zaključili Marcel Kittel, Andre Greipel, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria … Le malokdo izmed največjih zvezdnikov sprinta je še ostal. Omenimo Kristoffa, Sagana, Demarja, Degenkolba, Colbrellija …

In tako so mnogi pričakovali, da bo sicer ravninska etapa od Bourg d’Oisansa do Valenceja predstavljala pravo priložnost za ubežnike. Etapa je bila dolga 1170 kilometrov. V beg se je podala manjša skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Thomas De Gendt, Thomas Scully, Michael Schar in Dimitri Claeys. Hitro so si privozili več kot tri minute prednosti.

Na prvem kategoriziranem vzponu – govorimo o tretjekategorniku – je bil najhitrejši De Gendt. Po manj kot polovici dirkanja – tik pred letečim ciljem – je razlika padla na vsega dobro minuto. Potem pa so ubežniki kljub nasprotnemu vetru prednost povečali. V zaključku je narekovanje ritma v glavnini prevzelo moštvo Groupama FDJ in 25 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki vsega pol minute prednosti.

V ospredju je napadel Schar, ki je dolgo vztrajal v samostojnem pobegu, a njegov poskus se je končal še pred sprintom. V samem zaključku je napadel Philippe Gilbert, a glavnina je bil prehitra in videli smo sprint. Peter Sagan je ta sprint prepričljivo dobil. Zanj je to že tretja etapna zmaga na letošnji dirki po Franciji. Drugi je bil Alexander Kristoff, tretji Arnaud Demare, četrti John Degenkolb, peti Greg Van Avermaet … Favoriti so končali v glavnini, tudi Primož Roglič. V skupnem seštevku zdaj v ospredju ni več Vincenza Nibalija in tako je na četrto mesto napredoval Primož Roglič. Vodi še vedno Geraint Thomas.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ