Obračun svetovnih prvakov dobil nekdanji ... Peter Sagan spet drugi

Obračun svetovnih prvakov dobil nekdanji ... Peter Sagan spet drugi
25.03.2016 AVTOR: D. Z.
Klasiko E3 Harelbeke je po izjemnem dvoboju s Petrom Saganom dobil Michal Kwiatkowski. Skyevo premoč je s tretjim mestom potrdil Ian Stannard. Jan Polanc bežal v Kataloniji.

E3 HARELBEKE
Manjkal je samo Van Avermaet

Klasiko E3 Harelbeke so organizatorji letos skrajšali z 215 kilometrov na 206. Tudi tlakovanih vzponov je bilo manj, a še vedno ogromno. Namesto 17 so morali kolesarji premagati 15 takih odsekov. Zaradi številnih padcev zvezdnikov v preteklih letih, so hoteli organizatorji predvsem prvi del dirke narediti manj nevaren. Potem pa, ko pridejo na vrsto vzponi z dirke po Flandriji, se temu ne moreš več izogniti.

Dirka se je začela in končala v kraju Harelbeke. Na startu so bili zares praktično vsi zvezdniki klasik, ki potekajo po tlakovanih odsekih. Tudi Tom Boonen, ki je dirko dobil petkrat in Fabian Cancellara, ki je tu slavil trikrat. Manjkal je samo Greg Van Avermaet. Kolesar moštva BMC, ki letos zares blesti, se je nastopu odpovedal zaradi bolezni. 60 kilometrov do cilja, za kolesarji je bila približno polovica odsekov, je bila skupina z vsemi najboljšimi še vedno skupaj.

Cancellarine težave z verigo in napad Sagana
V težavah se je znašel Fabian Cancellara, saj je imel težave s kolesom. Zaradi verige je izgubil skorajda minuto in potem je s pomočjo ekipe dolgo lovil prvo skupino. Medtem je v ospredju prišlo že do večje selekcije, a vseeno je Švicar pokazal odlično formo. Dobrih 30 km pred ciljem se mu je uspelo vrniti v igro. Takoj, ko je ujel najboljše, pa se je začel vzpon na Karnemelk. Tam je napadel svetovni prvak Peter Sagan.

Sledil mu je lahko le nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski. Skupaj sta si hitro privozila 22 sekund naskoka, do cilja pa je bilo še dolgih 25 kilometrov. Čakal jih je še vzpon Tiegemberg. Na vrhu sta imela že pol minute naskoka. V lov za njima so se podali trije kolesarji Etixx Quick Stepa. Uspelo jim je sicer krepko zmanjšati zaostanek, a tudi napad Toma Boonena ni bil dovolj, da bi ubežnika popustila. Sledil je zadnji kilometer.

Kwiatkowski boljši v sprintu
Peter Sagan je bil v ospredju, Kwiatkowski pa je pokazal zvrhano mero potrpežljivosti. 300 metrov pred ciljem je začel z dolgim sprintom, Sagan pa ni imel odgovora na to. Aktualni svetovni prvak tako v mavrični majici ostaja brez zmage. »Nisem se oziral vse do cilja. Razumem pa Petra Sagana in občutek, kako je dirkati v mavrični majici. To je težko, « je dejal Kwiatkowski. V Sky je prišel z namenom, da okrepi ekipo, ki še vedno lovi zmago na najprestižnejši klasikah.

»Dobro sva sodelovala, vendar pa sem na cilju ostal brez energije. Bil je boljši. Kolesarstvo je preprosto. Napadel sem, potem pa sem trdo garal. V zadnjih dveh kilometrih so mi prek radijske zveze sporočili: Vleči, vleči. Moraš vleči. Vsi prihajajo. Zato sem narekoval ritem. V zaključku sem ostal brez moči, « pa je priznal Sagan. V ozadju je boj za tretje mesto pripadel klubskemu kolegu Michala Kuwiatkowskega pri Skyu Ianu Stannardu. Zaostal je za 11 sekund.

Sledili so Cancellara, Stuyven, Boom, Benoot, Vanmarcke, Drucker in Oss. Marko Kump je bil 57., Kristijan Koren pa 80. Luka Pibernik in Luka Mezgec sta odstopila. Zdaj se prav zares začenja vročica na 'Severu '. Sledila bo klasika Ghent-Wevelgem, ki je pisana na kožo sprinterjem, pa čeprav velikokrat vidimo tudi presenetljiv razplet. Peter Sagan bo lovil prvo zmago v mavrični majici. 3. aprila pa bo že na vrsto prišla tako težko pričakovana dirka po Flandriji.

DIRKA PO KATALONIJI
Po dveh kraljevskih etapah čas za ubežnike

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji peta etapa. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Po dveh ekstremno težkih preizkušnjah je bila ta etapa vsaj nekoliko lažja, a vseeno razgibana. Kolesarji so se na 187 km dolgo pot podali iz Rialpa in se dolgo rahlo spuščali. Sledil je vzpon druge kategorije na Port d'Ager. Tik pred zadnjim spustom proti cilju so morali kolesarji premagati še en vzpon druge kategorije na Alt de Lilla.

Zaključek v mestu Valls je potekal v rahel klanec. V majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Nairo Quintana. V pobegu dneva je sodeloval tudi Jan Polanc. Z njim pa so se v beg podali še Carlos Verona, Dario Cataldo, Frederik Veuchelen, Gaetan Bille, Konstantin Sivcov, Tosh Van der Sande in Wout Poels. V lovu za njimi so največ časa na čelu glavnine preživeli člani Katjuše in Orice GreenEdge.

Janu Polancu ni uspelo, zato pa je Woutu Poelsu
Ob vznožju zadnjega klanca so imeli ubežniki še minuto in pol prednosti. Med najboljšimi je prišlo do napadov, vodilni Quintana pa je bil pozoren samo na najbližjega zasledovalca Contadorja. Polanc ni zdržal v ospredju. Zato pa se je Wout Poels lahko veselil etapne zmage. Za popoln dan Skya, potem ko so slavili zmago v Belgiji. Po skoraj štirih urah dirkanja je za 11 sekund ugnal Daria Catalda. Gaetan Bille je bil tretji.

Glavnina z najboljšimi se je borila za šesto mesto, ki je pripadlo pred klasikami očitno vse bolje pripravljenemu Simonu Gerransu. V tej skupini so bili tudi vsi najboljši v skupnem seštevku. Nairo Quintana je tako obdržal vodstvo. Zdaj ima sedem sekund naskoka pred Contadorjem. Jan Polanc je bil kot najboljši Slovenec 77. Na dirki nastopajo še Primož Roglič, Borut Božič in Matej Mohorič. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je Primož Roglič, ki zaseda 53. Mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ