Obrati - Revija BICIKEL številka 98

Obrati - Revija BICIKEL številka 98
17.02.2021 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sebastian Sternemann

Spomin bi imel kar na preizkušnji, ko bi se moral spomniti, kdaj nazadnje smo imeli takšno zimsko idilo, da se te dni na Pokljuki otepajo snega.

Zima, kot si jo vsak kolesar lahko le želi. Po nižinah se že prebujajo prve rastline, na smučiščih, kjer že nestrpno pričakujejo bolj množičen obisk enodilčnih in dvodilčnih ljubiteljev bele podlage, sneg zagotovljen. S sproščanjem ukrepov smo že precej blizu teh priljubljenih zimskih aktivnosti. Za ohranjanje kondicije smo se v minulih mesecih mnogi posluževali hoje, krajšega kolesarjenja ter seveda notranjega kolesarjenja, pri čemer vse bolj prevladujejo pametni trenažerji, ki so po res neverjetno dolgem času ponovno vsaj približno na zalogi, da ni potrebno večtedensko čakanje, ko smo odločeni za nakup.

Na vprašanje, kaj me je jeseni 2019 znova aktiviralo, da sem ponovno vzljubil kolesarjenje na trenažerju, ki je vrsto let sameval, ne bi znal odgovoriti, saj sem se ga letošnjo zimo spet precej dolgo otepal. K odlašanju iz tedna v teden je vplivala spremenjena dnevna rutina, ki je posegla v naše domove s šolanjem na domu. Življenje je steklo v drugačnih obratih kot v preteklih letih. Več pozornosti sem namenil branju in posledično manj aktivni dnevni rutini, tako da je bil sprehod kot aktivnost najbolj naporen del dneva. Brati manj, a zato dvakrat, je razmišljanje Rolfa Dobellija, avtorja knjige Umetnost dobrega življenja. Svoje razmišljanje utemeljuje s tem, da tudi skladbe poslušamo večkrat – in zakaj ne bi bilo tako s knjigami? Izkoristek dvakratnega branja ni dvojni izkoristek enkratnega branja. Je veliko večji, po njegovih izkušnjah in oceni nekaj desetkrat.
Tokrat predstavljamo dve izjemni knjigi, ki sta izšli pri založbi UMco. Med branjem knjige Razpon bomo zelo verjetno pomislili na Primoža Rogliča: odrasel športnik, ki se je prelevil v vrhunskega kolesarja. Po mnenju avtorja Davida Epsteina to niso redki primeri, raznovrstnost v sodobnem specializiranem svetu pomeni dolgoročno prednost. Človeško telo je druga knjiga, v njej pa je avtor Vybarr Cregan-Reid razdelal, kako svet, ki ga spreminjamo in soustvarjamo, spreminja naša telesa. Zveni znano?

V neprimerljivo krajši časovnici sem se zamislil, kako se je transformiralo moje telo (najbolj v predelu trebuha) v zadnjih štirih mesecih precej omejene aktivnosti. Med branjem sem postal vse bolj pozoren, koliko časa dnevno presedim in koliko časa strmim v različne zaslone. Eno in drugo stanje telesa ni tista oblika, ki bo na dolgi rok pozitivno vplivala na telo, in če imam manj vpliva na časovno uporabo zaslonov, imam bistveno več možnosti, pri odločanju glede sedenja. Razmišljanje ob branju mi je pomagalo, da sem si znova uredil votlino, ki jo zdaj redno obiskujem. Prvi teden ponovnega obračanja pedalov na trenažerju sem se zgroženo zavedel, da mi ni več preprosto vzdrževati frekvenco 80 obratov na minuto. Res je bil skrajni čas za aktivacijo telesa, ki bi jo lahko naredil tudi z bolj intenzivnimi sprehodi ali suhim tekom. Do mojih običajnih 90 obratov na minuto mi je uspelo priti v nekaj tednih, a bolj bistveno od obratov in prevoženih kilometrih je volja do spremembe, saj je bila posledica ponovnega začetka znova in znova zategovanje katere od mišic.

S tem po izjemni lanski sezoni seveda ni imel težav Tadej Pogačar, ki je bil na voljo vsem svetovnim medijem ter je v skupinskem intervjuju povedal, na koliko obratih je s pripravami na novo sezono. Da so zdaj že na visokih obratih tudi slovenske kolesarke, boste spoznali skozi pogovore s pozitivno in energično Tanjo Žakelj, samosvojo, simpatično in neukrotljivo Moniko Hrastnik, zgovorno in vedno pozitivno Špelo Kern ter vztrajno in nepopustljivo Uršo Pintar. Prehoden zimski čas v novo sezono je bil idealen trenutek, da smo uskladili termine, saj ravno pogovori s Tanjo, Moniko, Špelo in Uršo najbolje prikažejo napredek fizične pripravljenosti v ženskem kolesarstvu, ki ni samoumeven ter je žal minljiv, kot je forma vsakega od nas.

Kazalo

Reportaža

Klub PRIPRAVE

Združevanje aktivnih ljudi na športni in čustveni ravni, čigar poslanstvo je ustvarjanje navdušenja in izjemnih doživetij preko celega leta. Vizija kluba je bila postati največji rekreativni tekaški klub v Sloveniji, kar lahko rečemo, da nam je tudi uspelo. Tek smo približali tisočim na prijazen, strokoven in zabaven način.

Peloton

Peloton

Monika Hrastnik

Tanja Žakelj

Špela Kern

Urša Pintar

Domen Humar

Tadej Pogačar

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ