Obujanje spominov: Najtesnejši Tour vseh časov (video)

Obujanje spominov: Najtesnejši Tour vseh časov (video)
19.05.2012 AVTOR: D. Z.
V zadnji števlki revije Bicikel.com smo se skupaj s Primožem Čerinom spomnili na znameniti Tour de France leta 1989, ki ga je dobil Greg LeMond, na njem pa je nastopil tudi Čerin.
Na dirki po Franciji se je leta 1989 odvijal neusmiljen boj za zmago med Američanom Gregom LeMondom in domačinom Laurentom Fignonom. Temu dvoboju je bil priča tudi Primož Čerin, ki je tisto dirko končal na 40. mestu. A ta Tour še danes velja za Tour, ki se je končal z najmanjšo razliko med prvim in drugim kolesarjem v zgodovini te dirke. Fignonu se je že obetala zmaga in Čerin je priznal, da je tudi večina kolesarjev v glavnini verjela, da bo pred domačimi gledalci dobil Tour.

"Imel pa je to smolo, da je bil LeMond vsaj kar se novosti in tehnologije tiče zelo napreden," je med drugim za revijo Bicikel.com pojasnil Čerin. LeMond se je na startu zadnje etape - posamičnega kronometra do Pariza - pojavil s triatlonsko balanco. Z vožnjo na meji mogočega pa je LeMondu uspelo. Veselil se je zmage z osmimi sekundami prednosti pred Fignonom. Tretji je bil Pedro Delagado.

LeMond je tako izkoristil prednosti aerodinamike, o kateri takrat še ni bilo toliko govora. Prav zato ta tema še kako sovpada z rdečo nitjo zadnje številke revije - torej z aerodinamiko. V reviji Bicikel.com si lahko preberete tudi podrobnosti s te dirke, ponujamo nekatere informacije iz prve roke - predvsem pa precej več izjav Primoža Čerina, ki je v cilju na Elizejskih poljanah doživljal ta izjemen boj dveh kolesarskih velikanov.

Vabljeni k branju. V reviji pa vam tega boja ne moremo prikazati v video različici, zato si lahko tukaj v nadaljevanju ogledate ta zaključni kronometer, s katerim je LeMond utišal francoske navijače v cilju.

foto: sirotti in Uroš Švigelj

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ