Od 1. julija dokončno dovoljene disk zavore

Od 1. julija dokončno dovoljene disk zavore
27.06.2018 AVTOR: DZ

Disk zavore v cestnem kolesarstvu. Veliko prahu so dvignile. Bilo je poskusno obdobje, ki so ga prekinili … in spet poskusno obdboje. Zdaj je vsega konec. Julija bodo take zavore uradno dovoljene.

Disk zavore so v zadnjih letih dvignile veliko prahu. Mednarodna kolesarska zveza je najprej uvedla poskusno obdobje. Zaradi očitkov, da so prav diski ob nekaterih padcih poskrbeli za večje poškodbe, so pri krovni organizaciji najprej prepovedali uporabo, potem pa so spet uvedli poskusno obdbobje. V tem času je prišlo do očitkov, da menjava oboča ob morebitnem defektu med dirko traja precej dlje kot pri običajnih zavorah, kolesa so bila nekoliko težja … Nekateri proizvajalci pa so hitro pograbili priložnost in izdelali kolesa, ki so se že približala najmanjši dovoljeni teži, ki znaša 6,8 kg.

Leta 2017 je Marcel Kittel kot prvi kolesar na Touru slavil zmago s kolesom z diska zavorami. Takrat na Specializedu, saj je bil član moštva Quick Step. Zdaj bodo vse ekipe dobile zeleno luč, tako da lahko že na Touru pričakujemo večje število kolesarjev, ki bodo uporabljali disk zavore. Zelo dovzetni za to so že do zdaj bili pri moštvih Trek Segafredo, Quick Step Floors in Bora Hansgrohe. Torej, pri Treku in Specializedu. Tudi na dirki po Sloveniji smo lahko opazili kar nekaj takih koles. Na Scottu je disk zavore imel Luka Mezgec, celotna avstrijska ekipa My Bike Stevens tudi že uporablja disk zavore. V tej ekipi vozijo tudi Andi Bajc, Matej Mugerli in Rok Korošec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ