Od Avstralije prek Francije do Argentine

Od Avstralije prek Francije do Argentine
29.01.2017 AVTOR: D. Z.
Pestra kolesarska nedelja. V Avstraliji dirka Cadela Evansa, v Franciji prevladovali domačini, v Argentini konec dirke po San Juanu.

CADEL EVANS
V Avstraliji je za kolesarji enodnevna World Tour dirka pod okriljem nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji in svetovnega prvaka Cadela Evansa.

Govorimo o dirki Cadel Evans Great Ocean Road Race. Dirka je bila dolga 174 kilometrov, na startu pa je bilo 126 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Christopher Froome, ki je tako začel tekmovalno sezono. Takoj po startu so napadli Dunne, Porter, Vicioso in Svešnikov. Glavnina je nadaljevala v zelo počasnem ritmu in ubežniki so si po vsega 30 kilometrih dirkanja privozili že skoraj 11 minut prednosti.

Potem so pobudo v glavnini prevzeli kolesarji Bore, BMC in Orice Scotta. 60 km pred ciljem je bila razlike vse dobro minuto. Potem je napadel Damiano Caruso, sledilo pa mu je le okrog 20 kolesarjev. Sledili so novi napadi in preobrati. 10 km pred ciljem so za dodatno selekcijo poskrbeli Chaves, Henao in Haas. Sledili so jim Porte, Hamilton in Valls. Porte je nadaljeval z napadom. Kljub vsemu pa jih je večja skupina ujela pet kilometrov pred ciljem.

Potem je napadel še Froome. Sledili so mu Haas, Gesink in Valls. Porte pa je izvedel protinapad. Tudi ta je bil neuspešen. Osemsto metrov pred ciljem je poskusil še Meyer. Čeprav se je zdelo, da mu lahko uspe, pa sta ga na koncu uspela prehiteti dva kolesarja. Nikiar Arndt in Simon Gerrans. Arndt, siscer član Sunweba je slavil zmago. Gerrans je bil drugi, Meyer pa tretji. Sledili so Restrepo, Rowe, Vakoč, Haas, Brambilla, McCarthy in Martens.

ARGENTINA
S sedmo etapo se je končala dirka prve kategorije po San Juanu v Argentini. Na dirki je nastopalo kar lepo število kolesarskih zvezdnikov. V sedmih etapah so do zmag prišli kolesarji zgolj treh ekip.

V sprinterskih preizkušnjah so blesteli člani belgijskega moštva Quick Step floors. Dobili so tudi zadnjo etapo. Zmago je slavil Maximilano Richeze, ki je premagal klubskega kolego Toma Boonena. Tretji je bil Matteo Malucelli. Zaradi hude vročine so organizatorji etapo s startom in ciljem v San Juanu skrajšali za eno krog oziroma za 16 kilometrov. To pa je bil težek dan tudi za vodilnega v skupnem seštevku Baukeja Mollemo.

Vincenzo Nibali se je namreč odločil za napad in s še dvema domačima kolesarjema dolgo bežal. Imeli so celo več kot minuto in pol prednosti, kar je pomenilo, da je Nibali vozil v virtualni majici vodilnega. A Italijanu ni uspelo, saj je imel Mollema ob sebi dovolj močne kolege. 15 km pred ciljem je bila razlika 45 sekund. Nibali je poskusil še s samostojniim pobegom, ki pa ni bil uspešen. Vsi so pričakovali sprint, a Richeze je tik predtem napadel.

Bil je dovolj močan, da je dobil še drugo etapo zapored. Dirko je dobil Bauke Mollema, ki je ohranil 14 sekund prednosti pred Oscarjem Sevillo in 16 pred Andresom Torresom. Sledijo Escuela, Costa, Rosas, Navardauskas, Nibali, Berna in Serry. German Franco Lopez je bil najboljši na gorskih ciljih, Egan Arley Bernal je oblekel majico za najboljšega med mladimi kolesarji. Bahrain Merida pa je bila najboljša med ekipami.

FRANCIJA
V Franciji je bila dirka GP Cycliste la Marseillaise. Govorimo o enodnevni dirki prve kategorije, na kateri so pričakovano prevladovali Francozi.

Start in cilj je gostilo mesto Marseille, kolesarji pa so morali premagati 146 kilometrov. Na koncu smo videli sprint skupine devetih kolesarjev. Najboljši je bil francoski državni prvak Arthur Vichot. Drugi je bil Maxime Bouet, tretji pa Lilian Calmejane. Med deseterico je bilo kar devet Francozom. Le Italijan Finetto je nekoliko razbil francosko prevlado, saj je bil sedmi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ