Od kje prihajajo kolesarji na dirko Po Sloveniji?

Od kje prihajajo kolesarji na dirko Po Sloveniji?
01.06.2023 AVTOR: Janko Hrovat Foto: Sportida

V trideset let dolgi zgodbi je na osemindvajsetih dirkah Po Sloveniji do letos nastopilo 1846 kolesarjev, ki so opravili 3291 nastopov v 152 etapah. Številke, ki skrivajo več v seštevku.

Večina ljubiteljev kolesarstva in tistih, ki spremljajo dirko Po Sloveniji že mnogo let, bi pomislili, da je bilo na dirkah največ kolesarjev iz Slovenije, a številke pravijo drugače.

Kar 432 italijanskih kolesarjev se je že preizkusilo na naši največji dirki in mnogo manj Slovencev. Vključno z lansko dirko jih je v osemindvajsetih izvedbah nastopilo 234. Sledijo Avstrijci s 100 kolesarji, Nemci z 92, Čehi s 83. Na seznamu, ki je dolg 59 držav sledijo Nizozemci s 73, Poljaki s 66, Španci z 62, Belgijci z 61 kolesarji. Deseterico zaključujejo Rusi s 60 kolesarji.

Popolnoma drugačno razmerje pokaže tabela največ nastopov. Tu smo Slovenci prepričljivo na prvem mestu z 832 nastopi pred Italijani s 730 in Hrvati s 177. Sledijo Avstrijci s 166, Čehi s 131, Nemci s 123, Rusi s 113, Poljaki s 93, Nizozemci pa prav toliko kot desetouvrščeni Belgijci so zbrali po 90 nastopov.

Od kolesarjev največjih kolesarskih velesil, smo od nekdaj pogrešali francoske kolesarje. Le ducat jih je kolesarilo na naši pentlji. Do leta 2011, ko je nastopila zasedba Cofidis, smo jih šteli na prste. Prvi iz dežele Toura je bil leta 1995 Jean-Luc Masdupuy v italijanski ekipi Aki Gipiemme, leta 2011 pa je Cofidis izdatno povečal njihov seštevek na 12 imen.


Zadnja država, ki je na seznamu sodelujočih je Ekvador. Leta 2021 je iz te južnoameriške države v španski ekipi Caja Rural nastopil Jefferson Cepeda. Kot zanimivost za statistike morda še to: noben Turek še ni nastopil na naši dirki. Kljub temu, da je leta 2011 nastopila turška ekipa Konya Torku Seker Spor-Vivelo, ni v njej nastopil noben Turek.


Andora, Armenija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Črna Gora, Gruzija, Kosovo, Liechtenstein, Malta, Monako in Severna Makedonija, če se omejimo le na Evropo, v kolesarskem svetu ne pomenijo veliko, bi pa z veseljem dodali njihovo zastavico na seznam 59 držav, ki so se s svojimi kolesarji udeležile naše dirke. Ali pa še kakšno iz širnega sveta iz drugih kontinentov.

Značke: Dirka po Sloveniji
Ključne besede:
Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ