Od lesenega, 5200 let starega kolesa do replike v 3D tehniki

Od lesenega, 5200 let starega kolesa do replike v 3D tehniki
02.06.2017 AVTOR: D. Z.
"Kdo je izumil kolo? Pravzaprav, to sploh ni znano. Nihče ne ve! Uveljavljeno pa je prepričanje, da so prva kolesa uporabljali v Mezopotamiji v 4. tisočletju pred našim štetjem. Od tam naj bi se razširila po svetu. Nekateri strokovnjaki izum kolesa vendar

To si lahko preberemo v zgodovinskih analih Mestnega muzeja Ljubljana, kjer so leta 2013 prvič postavili javnosti na ogled najstarejše kolo na svetu, staro 5200 let, ki pa je bilo najdeno v Sloveniji, na Ljubljanskem barju.

Kolo preseneča z natančno in izjemno domišljeno izdelavo. Upoštevanje krčenja in raztezanja lesa (šlo je za jasen), način pritrjevanja in spajanja ter drugi detajli kažejo na izredno spretnega mojstra in poznavalca lesnih vrst. Tehnološka dovršenost in starost uvrščata to kolo in os v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Izum kolesa je temelj človeške civilizacije in kulture. Tisočletja izumljanja niso iznašla ničesar, kar bi ga lahko nadomestilo. Kolo spodbuja napredek in ustvarjalnost.

Najstarejše leseno kolo na svetu je spodbudilo tudi organizatorje letošnje 24. kolesarske dirke Po Sloveniji, da zmagovalcu dirke podelijo repliko kolesa, izdelano na najsodobnejši način, kot se za leto 2017tudi spodobi! Gre za print kolesa v trodimenzionalni tehniki, ki danes osvaja svet. Simbolika je izjemna. Tudi zato bo zadnja novinarska konferenca pred začetkom letošnje dirke Po Sloveniji organizirana v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer je sicer replika originala prav zdaj tudi na ogled.

Originalna najdba pa je na Vrhniki, kjer jo hranijo pod posebnimi pogoji, določenimi za UNESCO dediščino. Dodajmo še, da so leseno kolo in os po najdbi s posebno melaminsko metodo konservirali v priznani delavnici Rimsko-germanskega muzeja v nemškem Mainzu. Sočasno s posegom pa je bila v Sloveniji izdelana tudi posebna mikroklimatska komora, ki omogoča razstavljanje in hranjenje dragocenih predmetov tudi za prihodnje generacije.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ