Od morja do morja ... z vzponi

Od morja do morja ... z vzponi
03.02.2021 AVTOR: DZ, vir: Tirreno-Adriatico

Prva etapna dirka v Italiji. Tirreno-Adriatico. Organizatorji so razkrili traso dirke, na kateri bo nastopil Tadej Pogačar.

UAE Tour. Strade Bianche in potem Tirreno-Adriatico. To je načrt Tadeja Pogačarja na začetku sezone. In zdaj so traso predstavili tudi organizatorji italijanske etapne dirke. Ta bo dovolj zahtevna, da bomo na koncu lahko govorili o tem, da je najmočnejši zmagal. Že po tradiciji se delno prekriva z dirko Pariz-Nica.

Začela se bo 10. marca, končala pa v torek, 16. marca. Dirka dveh morij, kot ji tudi pravijo, bo imela vse. nekaj sprinterskih etap, težko gorsko s ciljnim vzponom, pa zahtevno razgibano preizkušnjo in za konec še ravninsko vožnjo na čas. Vse skupaj se bo začelo v kraju Lido di Camaiore. Kraj bo gostil tudi cilj 156 kilometrov dolge etape, ki bo namenjena sprinterjem.

Camaiore bo prizorišče starta druge, kar 226 kilometrov dolge etape s ciljem v Chiusdinu. Zaključni vzpon bodo kolesarji morali premagati dvakrat. Ni preveč strm, je pa zavit in dovolj zahteven, da bo prišlo do prvih razlik. Pisan pa je na kožo mojstrom za težke enodnevne klasike. Če je druga etapa težja v drugem delu, je tretja v prvi polovici. Po 107 kilometrih je celo vrh vzpona Poggio della Croce.V zaključku pa je še lažje ciljno vzpenjanje. Naklon proti cilju je 4-odstoten, tako da zagotovo ne bodo vsi sprinterji prišli do priložnosti za zmago. Potem pa sobotna kraljevska etapa. Terni bo gostil start, cilj pa bo na vrhu vzpona Prati di Tivo. Etapa bo dolga 148 kilometrov. Takoj po startu bo prvi vzpon, potem nekoliko lažji teren in vzpon na Sella di Corno.

Po spustu pa klanec na Passo Capannelle. Vrh leži na 1299 metrih nadmorske višine. Kolesarji ga bodo dosegli po 107 kilometrih dirkanja. Sledil bo kar 30 kilometrov dolg spust tudi skozi dva predora, ki pa sta dobro osvetljena. Potem pa še zaključni klanec. Cilj bo na 1450 metrih nadmorske višine. Do tja pa vodi 14,5 km dolga cesta z 22 ovinki.

Povprečni naklon je 7-odstoten, najstrmejši odsek pa je 12-odstoten. Naslednji dan, torej v nedeljo pa bo še ena zahtevna etapa, ki bi lahko prinesla velike razlike. Rečejo ji tudi etapa “zidov”. Zakaj? Ker je polna kratkih, a strmih vzponov, na katerih lahko priložnost izščejo različni tipi kolesarjev. Etapa se bo začela in končala v Castellaltu.

Dolga bo 205 kilometrov, a prvih sto je povsem ravninskih. V teh kilometrih cesta velikokrat zavije ob obalo, kar pomeni, da obstaja nevarnost vetra. Ob prihodu v Selvu della Battaglio pa bodo kolesarji vstopili v zaključne, precej zahtevnejše kroge. Krog je dolg 23 kilometrov, premagati ga bodo morali štirikrat. V tem krogu so kar trije vzpona, ravnine skorajda ni.

Že na prvem vzponu je naklon tudi 18-odstoten. Tudi cilj je speljan v vzpon. Etapa, ki lahko dirko obrne na glavo. Sledi ravninska šesta etapa. Cilj bo gostil Lido di Fermo. Za konec pa še tradicionalna vožnja na čas. San Benedetto del Tronto jo bo gostil. Dolga bo 11,1 km. Je povsem ravninska. Kronometer bo potekal v nasprotno smer kot v prejšnjih letih.

Predlani je prav v tej vožnji na čas Roglič prišel do končne zmage in je še zdaj edini Slovenec, ki je dobil prestižno dirko, na kateri najboljši v skupnem seštevku obleče modro majico. Letos je nastop že napovedal Tadej Pogačar. Z njim bo tam tudi Jan Polanc. V Italiji se bo v tistih dneh mudil tudi Matej Mohorič, saj si je za večja cilja postavil dirki Strade Bianche (tik pred Tirreno-Adriatico) in Milano-Sanremo (tik po Tirreno-Adriatico).

ETAPE DIRKE TIRRENO-ADRIATICO
Sreda, 10. marec, 1. etapa: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore, 156 km
Četrtek, 11. marec, 2. etapa: Camaiore – Chiusdino, 226 km
Petek, 12. marec, 3. etapa: Monticiano – Gualdo Tadino, 189 km
Sobota, 13. marec, 4. etapa: Terni – Prati di Tivo, 148 km
Nedelja, 14. marec, 5. etapa: Castellalto – Castelfidardo, 205 km
Ponedeljek, 15. marec, 6. etapa: Castelraimondo – Lido di Fermo, 169 km
Torek, 16. marec, 7. etapa: San Benedetto del Tronto, 11,1 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ