Od morja do morja s Slovenci in v hudi konkurenci

Od morja do morja s Slovenci in v hudi konkurenci
09.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti in RCS Sport

Pred vrati je nova izvedba dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Že 56. Letos bo v hudi konkurenci med največjimi favoriti Tadej Pogačar. Na startu še Jan Polanc, Luka Mezgec in Jan Tratnik.

Dirka Pariz-Nica je že v polnem teku, zdaj pa se začenja tudi enotedenska preizkušnja svetovne serije v Italiji. Tirreno-Adriatico. Italijani - dirko organizira agencija RCS Sport, ki je odgovorna tudi za dirko po Italiji - in Francozi - dirko organizira agencija ASO, ki je odgovorna tudi za Tour de France - vsako leto bijejo boj za to, kdo bo dirko naredil bolj zanimivo.

Predvsem pa za to, kdo bo na start pritegnil čim več zvezdnikov. Pariz-Nica ima sicer prednost, saj ima za zaledje dirko po Franciji. A vendar so Italijani uspeli nekatere pritegniti z dirkami pred Tirrenom in po Tirreno. Tako karavana dlje čas ostaja v Italiji, saj so kolesarji odpeljali Strade Bianche, potem pa bodo še Milano-Sanremo. Letos je to zelo očitno.

Na dirki Pariz-Nica sicer imajo prvega kolesarja sveta Primoža Rogliča, pa še nekatere zvezdnike, kot so Rohan Dennis, Sam Bennett, Pascal Ackermann, Philippe Gilbert, Steven Kruijswijk, Tao Geoghegan Hart, Mads Pedersen, Michael Matthews … a v Italiji jih je zbranih tudi ogromno izjemnih kolesarjev.

Tadej Pogačar, Jan Polanc, Egan Bernal, Filippo Ganna, Simon Yates, Geraint Thomas, Greg Van Avermaet, Mathieu Van der Poel, Jakob Fuglsang, Mikel Landa, Peter Sagan, Elia Viviani, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Dan Martin, Pavel Sivakov, Wout Van Aert, Caleb Ewan, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Fernando Gaviria …

Za nekatere bo ta dirka priprava na klasiko Milano-Sanremo in potem naslednje enodnevne dirke, za mnoge pa je to že kar eden izmed večjih ciljev v marcu. Tudi letos bodo morali kolesarji premagati sedem etap. Od ravninski do zelo zahtevnih gorskih preizkušnenj. Vse skupaj pa se bo zaključilo z ravninskim kronometrom

1. etapa: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore, 156 km
Prva etapa je skorajda preslikava lanske prve etape. Gre pa za ravninsko preizkušnjo, namenjeno sprinterjem. Sam prihod v zaključni sprint je preprost. Večjih pasti ni, saj gre za skoraj osem kilometrov ravnine do cilja. Tudi cesta je široka, tako da je to skorajda popoln zaključek za najhitrejše kolesarje. Zaradi odprtega terena na koncu bi se lahko s kolesrji poigral tudi veter. Zato bo še kako pomembno, na kateri strani bodo sprinterji pričeli s sprintom.

2. etapa: Camaiore - Chiusdino, 202 km
Že drugi dan dirkanja se bodo kolesarji soočili z etapo, daljšo od dvesto kilometrov. Poleg dolžine je etapa tudi nadvse razgibana. Pripravna za mojstre za enodnevne klasike. Prvih sto kilometrov je ravninskih, v drugi polovici je teren zahtevnejši. V zadnjih 30 kilometrih sta na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona. Že prvi je dovolj zahteven, da bodo nekateri pomočniki in tudi sprinterji zaostali. Na zadnjem pa bomo vsekakor že videli boj za etapno zmago. Ciljni klanec je dolg 7,6 km, povprečni naklon pa je 3,5-odstoten. Nekateri odseki so tudi 8-odstotni. Zadnji kilometer pa je 6-odstoten. Dovolj, da se naredi manjša razlika. Vsekakor bodo do izraza prišli tudi kolesarji, ki se nameravajo boriti za končno zmago. Torej, tudi Tadej Pogačar, ki je lahko zelo hiter tudi v takih zaključkih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na Mathieuja Van der Poela, Wouta van Aerta, Juliana Alaphilippa in Petra Sagana, ki bo na tej dirki šele začel sezono, saj mu je zgodnejši začetek preprečil novi koronavirus.

3. etapa: Monticiano - Gualdo Tadino, 219 km
Dolg dan je pred kolesarji. Tokrat bo že prvi del etape zelo razgiban. Sicer ne tako zelo, da bi se lahko kolesarji znašli v težavah, a taki kilometri jim bodo vsekakor pobrali nekaj moči, ki bi še kako prav prišle v zaključku. Prav ta še zdaleč ni ravninski. Zaključni klanec je dolg 2,5 km, povprečni naklon pa je 2,6-odstoten. V zadnjih dvesto metrih je celo 5-odstoten, tako da bo zelo zanimivo videti, ali bodo lahko sprinterji zdržali v ospredju, ali pa bo prišel do izraza kakšen izmed mojstrov za enodnevne klasike. Seveda je na dirki Mathieu Van der Poel, ki bi lahko s kakšnim presenetljivim pospeševanjem marsikomu pokvaril načrte. V ospredju lahko pričakujemo zelo različne tipe kolesarjev. Od sprinterjev do mojstrov za klasike. Morda celo hribolazce, kot je Tadej Pogačar.

4. etapa: Terni - Prati di Tivo, 148 km
Prava gorska etapa, vsekakor dovolj zahtevna za to obdobje. Ciljni vzpon bo kolesarje pripeljal do smučarskega središča na 1450 metrov nadmorske višine in do izraza bodo prišli pravi hribolazci. Tisti, ki želi dobiti letošnjo dirko, bo moral biti tukaj v ospredju, hribolazci pa bodo morali narediti čim večjo razliko, saj jih zadnji dan čaka še vožnja na čas. Ne gre pa zgolj za zaključni klanec. Takoj po startu bo krajši vzpon na Forca di Arrone. Sledilo bo postpno vzpenjanje in potem Sella di Como. Nič zahtevnejšega. Potem pa bodo po 107 kilometrih dirkanja kolesarji prečkali Passo Capannelle. Vrh leži na 1299 metrih nadmorske višine. Ta vzpon je dolg 12,7 km, povprečni naklon pa je 4,6-odstoten. Sledil bo spust in zaključni klane. Ta je dolg 15 kilometrov, najstrmejši odsek pa je v prvem delu, ko je naklon tudi 12-odstoten. V povprečju pa gre za 7-odstoten naklon. Po tej etapi bo že jasno, kdo bo še imel možnosti za končni uspeh. Lahko pa pričakujemo boje med naslednjimi kolesarji: Pogačar, Bernal, Landa, Quintana, Woods …

5. etapa: Castellalto - Castelfidardo, 205 km
Spet daljša etapa. Sicer brez zares zahtevnih klancev, a presek etape je jasen. Pred kolesarji je zahteven dan, morda celo poln presenečenj. Glede na traso bo ekipa, ki bo branila majico vodilnega imela zelo težko delo.Po dobrih sto kilometrih ravnine bodo kolesarji prišli na zaključnih pet krogov v okolici Castelfidarda. Kolesarji bodo na teh krogih premagali kar 13 krajših, a strmih vzponov. Vsekakor je to prava priložnost za napad in tudi morebitni preobrat. Vv vsakem krogu bodo morali kolesarji premagati tri vzpone. Najtežji je prav Castelfidardo. Dolg je 1,5 km, povprečni naklon pa je 10-odstoten. Najtrmejšji odsek je 16-odstoten. Petkrat ga bodo prevozili, šestič pa bo cilj na vrhu. Marsikaj se lahko zgodi. Do izraza pa lahko pridejo hribolazci, predvsem pa mojstri za enodnevne klasike. Imena že poznamo …

6. etapa: Castelraimondo - Lido di Fermo, 169 km
Po teko napornem dnevu v šesti etapi bo vsekakor prav prišla lažja preizkušnja. 169 kilometrov in vsega 1600 metrov nadmorske višine. Pričakujemo lahko šov sprinterjev, čeprav bo predvsem prvi del nekoliko bolj razgiban. Po 120 kilometrih bodo kolesarji vstopili v zaključne kroge. Lido di Fermo bo gostil cilj, v vsakem od štirih krogov pa bo na sporedu tudi krajši vzpon. Nič zahtevnejšega. Zaključek bo hiter in bo potekal po široki cesti ob obali. Dvojni ovinek petsto metrov pred ciljem bo nekoliko upočasnil zadeve, zato lahko pričakujemo velik boj že do vstopa v ta ovinek. Tisti sprinter, ki bo po tem ovinku v ospredju in bo imel še kakšnega pomočnika, bo na dobri poti proti zmagi.

7. etapa: San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto, 11,1 km
Že po tradiciji se dirka končala s krajšim posamičnim kronometrom v San Benedettu del Trontu. Vožnja na čas je povsem ravninska in je pisana na kožo mojstrom za to disciplino. Svetovni prvak in že dolgo neporažen v kronometrih Filippo Ganna je daleč največji favorit. Potekal bo boj za etapno zmago, pa tudi za končni uspeh. Če bo kdo izmed hribolazcev nosil majico vodilnega, bo vsekakor trepetal za zmago. Kolesarji, kot je Tadej Pogačar lahko tudi v 11 kilometrih naredijo dovolj veliko razliko. Da je ta vožnja na čas lahko odločilna, je leta 2019 dokazal Primož Roglič, ki je pred zadnjim dnem za Adamom Yatesom zaostajal za 25 sekund, v vožnji na čas pa ga je ugnal za 26 sekund in je tako dobil dirko. S sekundo prednosti.

Favoriti
Lansko zmago bo branil Simon Yates. Ta spada tudi letos med favorite, a po prikazanem do zdaj je glavni favorit Tadej Pogačar. Ob sebi bo imel Jana Polanca, Davideja Formola in Rafala Majko. Očitno se v pravo formo vrača Egan Bernal. Predvsem Ineos bo imel izjemne kolesarje na startu.

Tu bodo že zmagovalec te dirke Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Pavel Sivakov, Daniel Felipe Martinez in FIlippo Ganna. Pozorni smo lahko tudi na kolesarje, kot so Mikel Landa, Thibaut Pinot, Dan Martin, Michael Woods, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Nairo Quintana in Jakob Fuglsang. Veliko priložnosti bodo imeli tudi mojstri za klasike: Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Mathieu Van der Poel, Greg Van Avermaet,

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ