Od Pariza do Nice z mislijo na Tour

Od Pariza do Nice z mislijo na Tour
15.12.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pariz-Nica 2024. Organizatorji so se odločili, da zadnjo etapo delno izpeljejo po trasi zaključnega kronometra na dirki po Franciji.

Dirka Pariz-Nica je ena izmed prestižnejšij enotedenskih dirk. 82. izvedba bo na sporedu od 3. do 10. marca 2024 in še 15. zapored se bo začela v departmaju Yvelines. Lani se je v mestecu La Verriere, letos se bo v les Mureauxu. Ne bo manjkal niti ekipni kronometer.

Ta bo v Auxerru in bo dolg 26.9 km. Spet bo format tega preizkusa nekoliko izstopal. Tako kot v letošnji izvedbi, se bo štel čas prvega kolesarja. ki bo prečkal ciljno črto. Vračajo se vzponi Mont Brouilly, La Colle sur Loup. Novinec je Auron ob koncu tedna. Ta bo po tradiciji v okolici Nice. Ta bo letos še pomembnejša, saj bo tam potekal tudi zaključek julijskega Toura.

"Skozi čas smo našli pravo formulo, ki ponuja vsem kolesarjev nekaj. Zadovolji mnoge želje in je obenem varna za kolesarje," je dejal predstavnik organizatorjev Francosi Lemarchand. Na svoj račun lahko pridejo kronometristi, hribolazci, sprinterji, mojstri za pobege in tisti, ki se znajo voziti v vetru s strani. Lani je dirko nadvse prepričljivo dobil Tadej Pogačar. Leto prej pa Primož Roglič.

Etape na dirki Pariz-Nica
Nedelja, 3. marec, 1. etapa: Les Mureaux-Les Mureaux, 157,7 km
Ponedeljek, 4. marec, 2. etapa: Thoiry-Montargis, 177,6 km
Torek, 5. marec, 3. etapa: Auxerre-Auxerre, 26,9 km (ekipna vožnja na čas)
Sreda, 6. marec, 4. etapa: Chalon sur saone-Mont Brouilly, 183 km
Četrtek, 7. marec, 5. etapa: Saint Sauveur de Montagut-Sisteron, 193,5 km
Petek, 8. marec, 6. etapa: Sisteron-La Colle sur Loup, 198,2 km
Sobota, 9. marec, 7. etapa: Nica-Auron, 173 km
Nedelja, 10. marec, 8. etapa: Nica-Nica, 109,3 km

1. etapa: Les Mureaux-Les Mureaux, 157,7 km
Start in cilj bo gosil Les Mureaux. Vmes pa bodo kolesarji naredili najprej sto kilometrov dolg razgiban krog. Vmes bodo morali premagati tudi vzpon tretje kategorije na Cote d’Herbeville. Sledil bo vstop v drugačen krog in še dva kategorizirana vzpona vzadnjih 23 kilometrih. Zadnji - ponovil se bo Herbeville (dolžina 2,6 km, povprečni naklon pa 5,1 %) - bo na sporedu vsega 12 kilometrov pred prihodom na cilj.

2. etapa: Thoiry-Montargis, 177,6 km
Prav lahko se zgodi, da bo v tej, po profilu sicer ravninski etapi z vsega dvema vzponoma tretje kategorije prišlo do velikih razlik. Razlog? Kolesarji bodo v območju, kjer lahko zapiha močan stranski veter in tako v težave spravi marsikaterega favorita za skupni seštevek. Sam zaključek pa je vseeno ravninski. Če vetra in selekcije ne bo, potem lahko pričakujemo sprint glavnine v Montargisu.

3. etapa: Auxerre-Auxerre, 26,9 km (ekipna vožnja na čas)
Kronometer posebne vrste. Lani so ga predstavili prav na tej dirki in takrat je v zaključku Tadej Pogačar sam marsikaj rešil sebi v prid v boju za končno zmago. Čas se šteje samo prvemu kolesarju, ki prečka ciljno črto, tako da smo lani Pogačarja videli, kako je v zaključku sam nadaljeval proti cilju. Teren letošnje preizkušnje je bolj razgiban. V prvem delu sta dva krajša in položnejša vzpona, po vmesnem času na 14,1 km, pa se cesta postopoma spušča, tako da bodo hitrosti tam velike. Posledično bo po vsej verjetnosti pomembno, da bodo ekipe na prvih dveh vzponih ohranile čim večje število močni kolesarjev. Po 26 kilometrih bo sleidl še ciljni, devetsto metrov dolg klanec s 3,1-odstotnim povprečnim naklonom.

4. etapa: Chalon sur saone-Mont Brouilly, 183 km
Zares zahtevna etapa s kratkimi, a zahtevnimi vzponi, vključno s ciljnim vzponom na Mont Brouilly - tokrat se bodo nanj kolesarji povzpeli dvakrat. Vzpon je dolg 3 km, povprečni naklon pa je 7,7-odstoten. Najstrmejši odsek je 13-odstoten. Leta 2016 bi tu že moral biti cilj, a je takrat vse načrte pokvarilo sneženje. Kolesarji bodo morali premagati sedem kategoriziranih vzponov, šest od teh bo druge kategorije, predzadnji pa prve. To je 5,1 km dolg Col du Fut d’Avenas s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Najstrmejši odsek je kar 15-odstoten. Na vrh bodo kolesarji prišli po 161 kilometrih. Sledil bo samo še spust do vznožjav zadnjega klanca.

5. etapa: Saint Sauveur de Montagut-Sisteron, 193,5 km
Po vsej verjetnost bo to druga priložnost za sprinterje na dirki. Na več kot 193 kilometrov dolgi poti do cilja v Sisteronu bo karavana premagala štiri vzpone tretje kategorije. Vsi bodo v vmesnem delu. V zaključku bodo kolesarji dobrih deset kilometrov pred ciljem že prečkali ciljno črto. Sledil bo še zaključni krog.

6. etapa: Sisteron-La Colle sur Loup, 198,2 km
Se še spomnite etape, ki so jo morali letos zaradi premočnega vetra odpovedati? Zdaj se vrača Colle sur Loup, ki bo gositl cilj skoraj dvesto kilometrov dolge preizkušnje. Dobrih 60 kilometrov bo ravninskih. Sledila bo serija treh krajših kategoriziranih vzponov za morebitne napade. Pet vzponov bo v celotni etapi. Zadnji bo po 168 kilometrih dirkanja, potem ko bodo kolesarji že prečkali ciljno črto. Zavili bodo na Cote de la Colle sur Loup. Vzpon je dolg 1,8 km, povprečni naklon pa je 10-odstoten. Po gorskem cilju pa se klanec v nekoliko položnejši obliki nadaljuje še naslednjih deset kilometrov. Sledil bo spust do cilja.

7. etapa: Nica-Auron, 173 km
Kot običajno bo do dokončnega obračuna prišlo v Nici in okolici. Tokrat tudi delno po cestah, ki bodo gostile zadnje dni naslednjega Toura. V sobotni etapi bodo kolesarji premagali tri vzpone. Takoj na začetku najlažjega, potem pa v zaključku dva. Leta 2021 je Primož Roglič dobil etapo s ciljem na vzponu prve kategorije La Colmiane. Tokrat e bodo na vrh kolesarji podali po 7,5 km dolgem klancu s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust in vožnja proti Isoli 2000. Torej, bo to del trase na naslednjem Touru. Etapa se bo tam končala v Isoli 2000. Tokrat bodo kolesarji ob vznožju skrenili s tiste trase in se podali proti Auronu. Ciljni klanec je dolg 7,3 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Gre za zelo enakomeren klanec prve kategorije, ki bo sploh prvič del trase na dirki. Najstrmejši del pa je 9-odstoten.

8. etapa: Nica-Nica, 109,3 km
Če ne štejemo vožnje na čas, bo to najkrajša etapa na dirki, a še kako zahtevna. Nica z okolico ponuja ogromno število vzponov in tudi v tej etapi se bodo kolesarji nekaj kilometrov vozili tudi po trasi naslednjega Toura. Tu merimo predvsem na vzpon na Col d’Eze, pa potem spust in vzpon na Chemin du Vinaigrier, katerega vrh bo po sto kilometrih dirkanja. V etapi prave ravnine z izjemo prvih 15 kilometrov skorajda ne bo. Najprej se bodo zvrstili trije vzponi druge kategorije, potem dva prve, med njima pa bo še že omenjeni Col d’Eze, kjer bo sprint za odbitne sekunde.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ