Od Pietermaritzburga do Meribela - svetovni pokal v gorskem kolesarstvu 2014

Od Pietermaritzburga do Meribela - svetovni pokal v gorskem kolesarstvu 2014
17.01.2014 AVTOR: Nejc Grilc
UCI-jev svetovni pokal v gorskem kolesarstvu bo v letu 2014 gostilo devet prizorišč v devetih državah.

Koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu:

10. 4. - 13. 4. Pietermaritzburg - kros/DH/4X, Južna Afrika
24. 4. - 27. 4. Cairns - kros/DH/4X, Avstralija
23. 5. - 25. 5. Nove Mesto - kros/4X, Češka
30. 5. - 1. 6. Albstadt - kros/4X, Nemčija
7. 6. - 8. 6. Fort William - DH, Škotska
14. 6. - 15. 6. Leogang - DH, Avstrija
31. 7. - 3. 8. Mont-Sainte-Anne - kros/DH/4X, Kanada
7. 8. - 10. 8. Windham - kros/DH/4X, Združene države Amerike
21. 8. - 24. 8. Meribel - kros/DH/4X, Francija 

V lanskem letu je Slovenijo navdušila Tanja Žakelj, ki je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu in postala evropska prvakinja, 10. aprila pa se v Pietermaritzburgu v Južni Afriki začenja nova sezona, ki se bo končala 24. avgusta v Meribelu v Franciji.

Profesionalna slovenska ekipa Unior Tools Team bo tudi letos nastopala v svetovnem pokalu, še naprej pa bodo vozili na TREK-ovih kolesih. 

Kolesarska zveza Slovenije je navdušence nad tem športom letos neprijetno presenetila, saj ne bo organizirala državnega prvenstva v edini olimpijski disciplini gorskega kolesarstva, olimpijskem krosu, temveč le v spustu in kategoriji 4X. Državno prvenstvo v spustu bo na sporedu 1. 6. na Poljanah nad Blagovico, v kategoriji 4X pa 19. 7. v Ajdovščini.

Pri mednarodni kolesarski zvezi (UCI) so tudi razglasili najboljše organizatorje preteklega leta. V olimpijskem krosu je bilo prepričljivo najboljše češko Nove Mesto, ki se je koledarju svetovnega pokala priključilo šele tri leta nazaj in bilo vsako leto izbrano za najboljše prizorišče v krosu.

Javnost je Nove Mesto navdušilo s svojo tehnično progo in odličnim vzdušjem, ki ga pripravi ogromna množica ljudi, ki pride podpirat gorske kolesarje. Drugo mesto v razvrstitvi je zasedel novinec, nemško mesto Albstadt, ki je prehitelo dolgoletnega organizatorja tekem svetovnega pokala, francosko mesto Mont-Sainte-Anne.

V spustu je bila drugič zapored za najboljšo izglasovana proga v Fort Williamu na Škotskem, kjer je v letu 2013 potekala že 12. dirka za svetovni pokal. Fort William je zaradi brezhibne organizacije in množice gledalcev vsako leto eno izmed najbolj popularnih prizorišč v svetovnem pokalu. Drugo mesto sta si razdelila avstrijski Leogang in Vallnord v Andori.

Pri tretji disciplini, eliminatorju, pa je bilo zmagovalca nemogoče določiti. Prvo mesto sta si razdelila Vallnord in Nove Mesto, kjer je eliminator zelo popularna disciplina, proga pa vključuje tako asfaltirane kot “off-road ” odseke, kar jo dela še bolj zanimivo. Tretje mesto je osvojil Albstadt, ki je gledalce pritegnil z urbano progo in zaključkom v središču mesta.

Gorsko kolesarstvo postaja vse bolj popularno, o čemer zgovorno pričajo tudi številke. V lanskem letu je spletna stran Red Bull Media House, ki je uradni medijski partner UCI-ja, zabeležila rekorden obisk. Stran si je ogledalo 1.93 milijona obiskovalcev, najbolj popularni pa so bili prenosi v živo in videoposnetki, katere si je ogledalo 1.23 milijona obiskovalcev.

Napoved svetovnega pokala v krosu:
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
numerik 17.01.2014 11:57

DP DH Blagovica bo na sporedu 1. junija 2014 in ne 25.maja.
lp 

Griljo 17.01.2014 12:47

Hvala lepa za popravek!

Lp 

alen_ 17.01.2014 13:37

Imamo svetovno pokalno zmagovalko, KZS pa ne bo organizirala DP v krosu? Tanja skrbi, da se šport vsaj nekoliko popularizira, KZS pa se kot kaže je** za use skupaj.

energy 17.01.2014 14:33

Že večkrat napisano...  
KZS... kaj je to?  Kolesarska ZVEZA Slovenije.  Torej, ZVEZA?  To je zveza klubov... kaj to pomeni? Da so se klubi med seboj nekoč povezali in ustanovili ZVEZO.  Torej KZS je neko združenje vseh klubov z enakimi interesi itd...

Kako lahko KZS organizira državno prvenstvo?  Ne more... to lahko stori le klub. Lahko v svojem ali pa njenem imenu. Pa še enkrat, KZS smo vsi mi, vsi klubi, vsi njeni člani (kolesarji). KZS sama kot taka ne more storiti nič, ampak lahko sami klubi in njeni člani storijo kaj za njo...

Torej, glede DP. Kolikor imam jaz informacij, se išče organizatorja tekme za DP. Prijavljeno na UCI je bilo, ni pa še izvajalca za to tekmo. Zakaj? Ker ni kandidatov za to tekmo...

Tako da... KZS kot sama tukaj težko kaj stori. Organizatorjev ni, se pa čaka na rešitev...

avtorju pa... včasih je dobro preverit dejstva, preden se piše. Je mogoče kje že koledar KZSja objavljen, da lahko govoriš o tem, da ni DPja?  Ni, ker še ni dokončan in eden od problemov je ravno to DP...

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ