Odvzeto zlato, slavje Italijana in Slovenci ujeti v vetru

Odvzeto zlato, slavje Italijana in Slovenci ujeti v vetru
27.09.2019 AVTOR: DZ, foto: siro

Svetovno prvenstvo. Cestno dirko mlajših članov je po sodniški odločitvi dobil Samuele Battistella. Nils Eeckhof je bil diskvalificiran. Tilen Finkšt je bil 25.

Na svetovnem prvenstvu sta bili danes dve preizkušnji. A najprej se ustavimo pri mlajših članih. Startali so popoldne. Na startu je bilo pet Slovencev. Največ se je pričakovalo od Tilna Finkšta in Žige Jermana. Dirka se je začela v Doncastru, končala pa v Harrogatu. Zaradi dežja in mraza je bila vseskozi zelo napeta.

Vrstili so se napadi in kmalu se je izoblikovala ubežna skupina, v kateri pa ni bilo slovenskih kolesarjev. V ozadju so večino dela pri lovu opravili Američani, ki so pripravljali teren za Pidcocka. Skrbeli so, da so imeli ubežniki vsega dobro minuto prednosti. Šele na najtežjem vzponu dneva, po dobrih 115 kilometrih dirkanja so bili ubežniki ujeti.

Na vzponu so se vrstili novi napadi. Do odločilne akcije pa je prišlo takoj po končanem vzponu. Kolesarji so imeli še krajši ravninski odsek po odprtem terenu. Tam je pihal močan veter s strani in okrog 50 kilometrov pred ciljem je takoj prišlo do selekcije.

Slovenci so ostali v ozadju, v ospredju pa se je izoblikovala skupina z vsemi najmočnejšimi reprezentancami. V ozadju se sicer niso predali in so se ubežnikom približali na vsega deset sekund. A potem so tudi v ospredju spet pospešili in upov na to, da bi takrat še trije Slovenci – Jarc, Jerman in Finkšt – ujeli, je bilo konec.

V ospredju je bilo dobrih 20 kolesarjev. Hitro so našli skupni jezik in že ob vstopu na zaključne kroge je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo ti pomerili za zmago. V tej skupini so bili kolesarji, kot so Pidcock, Higuita, Bjerg, Foss … Po tri predstavnike so imeli Nizozemci, Norvežani in Nemci. V prvem krogu sta napadla Idar Andersen in Szymon Sajnok. Do cilja je bilo še 24 kilometrov.

Kasneje so se jima pridružili še Foss, Pidcock, Bissegger in Samuele Battistella. Sicer so hitro naredili manjšo razliko, a v ozadju so bili vseskozi dovolj blizu, da so še ohranjali upanje. Deset kilometrov pred ciljem je iz druge skupine napadel Sergio Higuita, sledili pa so mu Zimmermann, Kron in Eekhoff.

Sicer so takrat že zaostajali za pol minute, a so bili nadvse vztrajni. Na zadnjem vzponu v zadnjem krogu, na Harlow Moor je napadel Bissegger, a so bili drugi pozorni. Odpadel je Sajnok. Pidcock, Battiestela in Foss pa so Bisseggerja ujeli. Ta je kasneje skoraj padel, a je lahko nadaljeval.

Štiri kilometre pred ciljem je skupina s Higuito zaostajala še za 15 sekund, a v ospredju so zelo zgodaj pričeli taktizirati. Ob vstopu v zadnji kilometer sta se skupinici združili. Sledil je rahel ciljni vzpon po »Parlamentarni ulici«. Dolgo so kolesarji taktizirali, potem pa je največ moči pokazal Nizozemec Nils Eekhoff. Veselil se je zmage.

A kmalu zatem je prišlo sporočilo, da so komisarji sprožili preiskavo. Podelitev medalj so nekoliko prestavili in kmalu je postalo jasno, zakaj. Eekhoffa so diskvalificirali. Nizozemec je prizorišče zapustil v solzah. Razlog? Eekhoff je 125 kilometrov pred ciljem grdo padel in si celo poškodoval ramo. Potem pa je pričel z lovom na glavnino.

Pri UCI so očitno ocenili, da si je pri tem preveč očitno in predvsem predolgo pomagal z zavetrjem za avtomobili, pa tudi z vožnjo ob avtomobilu selektorja. Kot zmagovalec je na oder prišel Italijan Samuele Battiestella. Drugi je bil Švicar Stefan Bissegger, tretji pa Američan Thomas Pidcock.

V času zmagovalca – pri povprečni hitrosti 44,38 km/h so kolesarji potrebovali tri ure in skoraj 54 minut – so prišli še Sergio Higuita, Andreas Kron in Tobias Foss. Osmerica zasledovalcev je zaostala za 38 sekund. Potem so kolesarji postopoma prihajali na cilj. Vse do skupine slabih 20 kolesarjev. V tej skupini, ki je zaostala za dobre tri minute so bili tudi na koncu 25. Tilen Finkšt, 37. Aljaž Jarc in 40. Žiga Jerman. Jaka Primožič je bil 69., Žiga Horvat pa 111.

Dopoldne so s cestno dirko - ta je bila dolga 86 kilometrov - opravile mladinke. Doncaster je gostil start, cilj pa ravno tako Harrogate. Na startu so bile štiri Slovenke, a po pričakovanjih jih na koncu ni bilo v ospredju. Zato pa smo spet dobili dokaz, da so na letošnje svetovno prvenstvo Američani pripeljali izjemne mlade kolesarje in kolesarke.

Tudi tokrat so prišli do zlate medalje. Za to je bila po dobrih dveh urah zaslužna Megan Jastrab. Na koncu je bila najboljša izmed 12 kolesark, ki so se udarile za zmago. Julie De Wilde je bila druga, tretja pa Lieke Nooijen. Nika Jančič jebil 52., Ana Ahačič 57., Metka Mikuž 89. in Tjaša Sušnik 91.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ