Ogled vzpona večer prej Uranu prinesel zmago in zeleno majico

Ogled vzpona večer prej Uranu prinesel zmago in zeleno majico
15.06.2018 AVTOR: P. M., foto: Sportida

Rigoberto Uran v zadnjih metrih vzpona na Celjski grad ugnal Impeya in Rogliča ter oblekel zeleno majico vodilnega dirke Po Sloveniji.

Glavnina je v beg spustila dva vrhunska kolesarja. Rogerja Klugeja iz ekipe Mitchelton-Scott in Marcela Kittla (Katjuša Alpecin), ki je veliko več pričakoval od prvih dveh etap. A nista imela možnosti proti motiviranim kolesarjem predvsem Lotta NL-Jumba, ki jih je vodil Primož Roglič.

Na vzponu druge kategorije na Celjsko kočo so zastavili hud tempo in povzročili osip. Vsi glavni favoriti so ostali v ospredju, tik pred vrhom je Roglič napadel in prvi prečkal gorski cilj. Tik za njim je bil Jai Hindley (Sunweb), na spustu pa ga je ujel še Matej Mohorič. Član moštva Bahrain Merida se je ponovno vratolomno spustil v Celje in imel pred zadnjim vzponom na Celjski grad 20 sekund prednosti. Premalo za najboljše hribolazce, ki so ga ujeli pred koncem vzpona. Najprej je napadel Roglič, 200 metrov pred ciljem še Daryl Impey, a najbolj pametno potezo je potegnil Rigoberto Uran, ki je pospešil iz zavetrja in imel največ moči. Dovolj za zmago in zeleno majico vodilnega.

Ekipa EF Education First-Drapac p/b Cannondale se je na zadnji vzpon dobro pripravila. Kot so takoj po zmagi sporočili na twitterji je Uran s športnim direktorjem Kenom Vanmarckejem včeraj zvečer prevozil zadnje 4 kilometre etape v avtomobilu in Kolumbijec je dobro vedel, kaj lahko na vzponu pričakuje in kako naj ga zaključi. Takoj po etapi je povedal: „Dan je bil res lep za celo ekipo. Pred dirko po Franciji je to zelo pomembno. Primož Roglič je res močan, danes sem mu samo sledil in čakal, potem pa na zadnjem vzponu napadel. Etapa mi je bila všeč, tudi dirka Po Sloveniji mi je všeč, všeč mi je Slovenija, všeč mi je vse.”

Primož Roglič je večkrat napadel. “Na koncu je zmanjkalo nekaj metrov, cilj je bil predaleč, če bi bil nekaj metrov prej bi verjetno zmagal. Kljub temu sem vseeno zelo zadovoljen. Predvsem sem pa počaščen, da smo danes vozili čez moje kraje. Ob vsej tej množici ljudi človek dobi kurjo polt. Matej je znan po tem, da se zelo dobro spušča. Sam sem vse skupaj vzel bolj varno. Nisem hotel tvegati. Na koncu se je dobro izšlo," je povedal za TV Slovenija.

Kolesarje jutri čaka kraljevska etapa od Ljubljane do Kamnika prek Jezerskega, Pavličevega sedla in Volovljeka dolga 155 kilometrov.

Nosilci majic

Skupna razvrstitev: Rigoberto Uran (Kolumbija, EF Education First-Drapac p/b Cannondale)

Razvrstitev po točkah: Matteo Pelucchi (Italija, BORA hansgrohe)

Gorski cilji: Primož Roglič (Slovenija, Team Lotto NL-Jumbo)

Najboljši mladi kolesar: Michael Storer (Avstralija, Team Sunweb)

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ