OI: Dva vzpona za zelo zahteven kronometer

OI: Dva vzpona za zelo zahteven kronometer
09.08.2016 AVTOR: D. Z.
S kakšno traso se bodo morali v sredo spopasti kolesarji na olimpijskih igrah? Kronometer bo zelo zahteven.

Trasa kronometra na letošnjih olimpijskih igrah je vsekakor zelo zahtevna, saj bodo morali kolesarji prevoziti dva zahtevna kroga, v vsakem pa po dva vzpona. Kronometer bo dolg 54,6 km. Veliko časa pa bo potekal ob obali, tako da bo kolesarje po vsej verjetnosti motil tudi veter.

Gre pa za del trase, ki so jo kolesarji prevozili že na cestni dirki. Po startu tik ob morju v Pontalu bodo kolesarji po dobrih dveh kilometrih in pol vožnje ob morju prišli na 24,7 km dolg krog. Prvi del kronometra je bolj ali manj ravninski, a vendarle razgiban. Kolesarji se bodo morali spopasti tudi s tlakovanim odsekom, ki je za kaos poskrbel že na cestni dirki.

Prav zaradi kronometra so del tega odseka asfaltirali, tako da se bodo kolesarji celo lahko izognili tlakvcem. Potem pa bodo zavili v notranjost in proti vrhu vzpona Grumari. Ta je dolga vsega 1,3 km, povprečni naklon pa znaša kar 9,4 %. Prva polovica vzpona je lažja, s povprečnim naklonom 3 do 5 odstotkov. Potem pa sledi odsek s 24,1 % naklonom.

Tik pod vrhom je vzpon spet nekoliko položnejši. Sledil bo ravninski odsek. Vse do vzpona Grota Funda. Govorimo o klancu s 6,8 % naklonom. Dolg pa je 2,13 km. Ta vzpon je precej bolj enakomeren in naklon ni nikoli večji od 10 %. Sledil bo še spust in zaključek kroga, ki ga bodo morali kolesarji prevoziti dvakrat. Po odpeljanem drugem krogu pa bodo morali kolesarji prevoziti še 2,44 km dolg ravninski odsek do cilja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ