Olav Kooij tudi v Sloveniji neustavljiv, Marko Kump 4.

Olav Kooij tudi v Sloveniji neustavljiv, Marko Kump 4.
26.07.2020 AVTOR: DZ, vir: KK Kranj

Dirko za VN Kranja je dobil Olav Kooij, ki je tako tudi po prisilnem premoru odlično pripravljen. Matic Grošelj in Jaka Primožič bežala. Marko Kump najboljši Slovenec. 

V svetu kolesarstva se zdaj že odvijajo mednarodne kolesarske dirke. Sibiu Tour se danes konča, pričakujemo lahko zahtevno dirko po Burgosu. V Kranju pa je za kolesarji in organizatorji pravi kolesarski praznik. Včeraj so izpeljali nočni kriterij, danes pa je bil dan za 52. VN Kranja.

Na startu je bilo kar 145 kolesarjev iz 30 ekip. Kolesarji iz Avstrije, Italije, Poljske, Hrvaške, Nizozemske ... In seveda Slovenci. Lansko zmago je branil Marko Kump iz Adrie Mobila. Pred kolesarji pa je bilo 13 razgibanih krogov oziroma dobrih 157 kilometrov.

Kako so si kolesarji želeli začeti z dirkami dokazuje povprečna hitrost po prvi uri. Ta je znašala kar 47 km/h. Pobeg dneva je uspel peterici kolesarjev, med katerimi sta bila tudi dva Slovenca. Matic Grošelj v dresu moštva Ljubljana Gusto Santic in Jaka Primožič, sicer član moštva KK Kranj.

Ubežniki so si privozili več kot tri minute prednosti, a v glavnini je bil interes sprinterskih ekip prevelik. V zadnjih krogih se je razlika začela zmanjševati. Jaka Primožič pa je ob vstopu v zadnji krog prav čez Jelenov klanec poskušal še z napadom. A vse je bilo zaman. Glavnina je bila prehitra.

Prav ob vstopu v zadnji krog je pričelo tudi deževati. Posledično je cesta postala spolzka. Vse je bilo pripravljeno za zahteven sprint. In v tem sprintu je bil najmočnejši Olav Kooij, komaj 18-letni Nizozemec, sicer član razvojne ekipe Jumbo Visma. Prav v zadnjem ovinku tik pred ciljem je prišlo tudi do padca.

Na tleh se je znašel Žiga Jerman. Padec je pot do boljših uvrstitev preprečil mnogim kolesarjem, saj je do njega prišlo povsem v ospredju. Kooij pa je vseeno lahko slavil zasluženo zmago. Že tretjo v tej sezoni, saj je marca dobil tudi dirki v Poreču in Umagu. Tokrat je bil drugi Filippo Fortin, tretji pa Poljak Pawel Franczak.

Najboljši Slovenec Marko Kump - tudi lanski zmagovalec - je tokrat zasedel četrto mesto. Sledili so Dominik Neumann, Tobias Bayer, Tomas Barta, Valentin Gotzinger, Mick Van Dijke, Stefan Michalicka. 11. je bil Matej Mugerli, 12. pa Žiga Ručigaj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ