Oleg Tinkov o UCI: Tiste neumneže nameravam tožiti

Oleg Tinkov o UCI: Tiste neumneže nameravam tožiti
02.07.2015 AVTOR: D. Z.
Oleg Tinkov je za cyclingnews.com napisal nov blog, v katerem je govoril o Albertu Contadorju, Touru, pa tudi o Romanu Kreuzigerju.

Lastnik moštva Tinkoff Saxo Oleg Tinkov je objavil nov blog na spletni strain cyclingnews.com. Tokrat je najprej zapisal nekaj besed o Albertu Contadorju in njegovih možnostih za zmago na Touru: “Ni pošteno, da mora tekmovati proti svežim kolesarjev, ki nastopijo samo na Touru. Proti Froomu ali Quintani. Ampak, je kar je. Prepričan sem, da bo dober in da je na poti proti dvojčku. Mislim, da je najmočnejši izmed velike četverice. Je najizkušenejši in je dobil več tritedenskih dirk kot preostali trije skupaj. ” Obenem je Tinkov dodal, da bosta za zmago kljub drugačnim napovedim na vzponih obračunavala Froome in Contador. Tinkov je nekaj besed namenil tudi Petru Saganu in odnosu z mladim Slovakom, ki bo na Touru nastopil z željo po osvojitvi zelene majice. A v prvi vrsti bo pomagal Contadorju do prestižnejše rumene. “Vsi se spominjamo Wiggins/Cavendish sage iz leta 2012 in tega v ekipi nočemo. Pri nas je drugačna klima in disciplina. Zato bomo morda napadali samo eno majico in to je vsekakor rumena. Peter to ve. Morda lahko ob pomaganju Albertu do rumene osvoji tudi zeleno, kar bi bil najboljši izkupiček, ” je zapisal Tinkov.

Veliko besed je namenil tudi potrebnim spremembam, ki bi lahko rešile nekatere ekipe, ki nimajo dovolj denarja. Tinkov želi, da bi tudi s pomočjo projekta Velon prišli do tega, da bi samo kolesarstvo drugače poslovalo. Da bi poslovalo na način, kot poslujejo ameriške lige, kot so na primer NBA in NHL. Torej, da bi organizatorji dirk – v prvi vrsti gre tu za dirko Tour de France, ki je najbogatejša – morali ekipam dati nekaj denarja od televizijskih pravic in drugih prihodkov. “Vidim, da se obeta nova bitka med UCI, ASO in ekipami. Gre kar za nekakšen Dejavu, če uporabim francosko besedo, saj se to ni zgodilo prvič. Vsi očitno razumejo, da moramo spremeniti način poslovanja, če hočemo narediti ta šport boljši za vse. Še vedno verjamem, da bi morali organizatorji dirke po Franciji in organizatorji drugih dirk ekipam plačevati, saj smo drugače povsem odvisni od sponzorjev. Ta poslovni model pa ni več dober, ” je med drugim zapisal Tinkov.

Obenem je poudaril, da so ekipe močnejše, kot se zdi ali pa kot si mislijo: “Razumem, da je ASO močan, ker ima Tour de France, vendar verjamem, da imajo ekipe večjo moč. Še posebej, če se združijo, tako kot se zdaj dogaja z Velonom. Če se ekipe odločijo, da bodo zaostrile pogajanja in ne bodo šle na Tour, kaj bodo potem pri Asu lahko naredili? Nič. ” In, kaj je Tinkov pripravljen narediti? “Pripravljen sem bojkotirati Tour 2016, samo zato, da pokažem, da se morajo stvari spremeniti. Ne gre za komplicirano zadevo. Podobne zadeve so se že dogajale v NBA in NHL. Sam si lahko privoščim, da na Touru kakšno leto ne nastopim. Seveda, če se bodo vsi kolesarji strinjali, da ne grejo. V nasprotnem primeru bomo še naprej životarili. Resnično upam, da nas pri Asu razumejo.

PRIMER KREUZIGER
Tinkov je še dodal, da je proračun njegove ekipe zagotovljen vsaj do konca sezone 2016 in da se bo med Tourom soočil z drugim sponzorjem Saxo Bankom. Rus pa je dal jasno vedeti, da ima dovolj denarja tudi zgolj z investicijami njegove banke Tinkoff. In za konec še primer Romana Kreuzigerja. Osumljen je bil, ker naj bi zasledili nepravilnosti v Biološkem potnem listu Ko bi moral primer po več kot enem letu na Razsodišče, pa je Mednarodna kolesarska zveza umaknila pritožbo. “Vesel sem, da je Roman dobil ta primer. Zdaj zares hočem tožiti tiste neumne ljudi in trenutno preučujemo, kako se tega lotiti. Povzročili so pravo zmedo, kaos. Oblatili so imenu moje ekipe in moje znamke. Potem pa so se kar naenkrat umaknili. Tega ne smemo kar tako opustiti. Pomislite. Romanu sem dal ogromno denarja, vendar ga na lanskem Touru nisem mogel izkoristiti. Odgovarjati morajo za škodo, ki so jo naredili.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ