Oleg Tinkov: Čestitam Skyu ... a uničuje ta šport

Oleg Tinkov: Čestitam Skyu ... a uničuje ta šport
29.07.2015 AVTOR: D. Z.
V blogu za cyclingnews.com je Oleg Tinkov takoj po končani dirki po Franciji spet zapisal nekaj zanimivih opazk o Skyu, Contadorju, Saganu ... kolesarstvu.

“Vesel sem, da največji favoriti tokrat niso odstopili zaradi neumnih okoliščin, kot so veter, kocke, padci. Vendar sem ravno tako razočaran, da favoriti niso Toura začeli iz istega izhodišča. Mislim, da sem spet dobil dokaz, da bi morali najboljši kolesarji dirkati na največjih dirkah in tako bi dirkanje postalo bolj pošteno, ” je med drugim v blogu zapisal Oleg Tinkov. Seveda je meril na to, da je bil Alberto Contador po zmagi na dirki po Italiji preveč utrujen, da bi se lahko enakovredno meril s ‘svežimi ’ tekmeci: “Če bi Froome, Contador in Nibali odpeljali Giro, potem bi bil ta Tour povsem drugačen, precej boljši.

Obenem pa je že napovedal drugačen Contadorjev pristop h dirki po Franciji 2016: “Podatki so pokazali, da je Alberto Pra Loup premagal z istim časom kot Froome, pa čeprav je prej padel. To nam daje upanje za naprej. Naslednje leto se bomo zagotovo vrnili. Sezona 2016 bo Contadorjeva zadnja in hočemo, da zmaga. Ne morem reči, da smo se iz napak kaj naučili, saj smo vedeli, da bo dobiti Giro in Tour zelo težko. Leta 2016 se bomo vrnili na Tour s ciljem, da ga dobimo. To bo še zabavno. Froome bo brez dvoma spet dober, pa tudi Quintana je vse boljši.

Tinkov je potem nekaj besed namenil tudi Petru Saganu, za katerega je dejal, da je bil zagotovo najmočnejši kolesar na dirki po Franciji. In potem je sledil zapis o moštvu Sky: “Ni me strah priznati, da so si pri Skyu zmago zaslužili. Lahko samo rečemo ‘chapeau ’, kot rečejo v Franciji. A rad bi pripomnil, da njihova premoč ni dobra za šport. Če bi vam lahko povedal, koga vse bodo kupili za sezono 2016, potem bi spoznali, da uničujejo posel. Njihova moč se v resnici ne skriva v denarju, kot mnogi menijo. ” Tinkov je razkril, da pri ekipi Tinkoff Saxo v sezoni 2016 razpolagajo s 27 milijoni evrov, medtem ko naj bi – po besedah Tinkova – pri Skyu razpolagali s 33 milijoni evrov.

“Najpomembnejša razlika med Skyem in drugimi ekipami je ta, da imajo dolgoročni projekt. Imajo vsaj petletni program, če ne celo desetletni. Seveda po zaslugi Murdochovega imperija. Dave Brailsford je odličen pri načrtovanju prihodnosti. Investira v nove kolesarja, a je pozoren tudi na nove tehnologije, ki bi kolesarjem pomagale. Večina ekip, tudi naša, živi iz leta v leto. Ko imaš kratkoročen projekt, potem ne investiraš v prihodnost. Ne investiraš v mlade kolesarje, ki v naslednjih nekaj letih ne bodo zmagovali. Gre bolj za preživetje. ” In tako je Tinkov dobil priložnost, da spet pozove h spremembi poslovnega modela:

“Samo tako bi lahko v prihodnosti ustavili prevlado Skya. To tudi poskušam narediti. Ekipe morajo imeti večji priliv denarja. Trenutno se zdi, da bo po sezoni razpadel Europcar. Slišal sem, da pri BMC razmišljajo o prenehanju sponzoriranja, tudi pri Katjuši še razmišljajo o prihodnosti. Sam bom zagotovo prisoten še prihodnje leto. Za sezono 2017 pa ne vem. Morda bom, morda pa ne. Mislim, da sem iz lastnega žepa v ekipo do zdaj vložil že okrog 40 milijonov evrov. Več je najbrž zapravil samo še Andy Rihs. ” In kje vidi težavo? “Ničesar pa ne dobim vnjenega. Nihče mi ne pomaga pri the stroških in to ni prav. Morda pa bom, potem ko bom v ekipo vložil 50 milijonov evrov, rekel, zdaj pa je to dovolj. Zato je 2016 morda tudi moje zadnje leto. Videli bomo, če bomo lahko spremenili ta šport.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ