Oleg Tinkov: Po naslednji sezoni se umikam

Oleg Tinkov: Po naslednji sezoni se umikam
12.12.2015 AVTOR: D. Z.
V ekskluzivnem pogovoru za cyclingnews.com je Oleg Tinkov razkril, da se po sezoni 2016 namerava umakniti iz kolesarstva.

"Kolesarstvo bo izgubilo človeka, ki je vložil več kot 60 milijonov evrov"
Letos se ekipa še imenuje Tinkoff Saxo, a drugi sponzor - torej Saxo - se je že umaknil. In tako je Oleg Tinkov ostal sam. Ruski poslovnež pa očitno prav dolgo ne namerava vztrajati. V ekskluzivnem pogovoru za cyclingnews.com je priznal, da se namerava kaj kmalu umakniti. Zaradi posla, pa tudi iz osebnih razlogov, pravi. S to odločitvijo je kolesarje in vodstvo seznanil v petek zvečer.

"Vse pogodbe, tudi sponzorske so podpisane do konca sezone 2016. A to bo tudi zadnja sezona za Tinkoff Bank in zame v športu. Umikam se iz dveh razlogov. Mislim, da bodo ljudje razumeli, zakaj bo kolesarstvo izgubilo človeka, ki je v kolesarstvo zgolj iz ljubezni do tega športa vložil več kot 60 milijonov evrov." In, katera sta ta dva razloga?

Dva razloga: Poslovni in osebni
"Najprej. Tinkoff Bank je ekipo sponzoriral pet let. Z marketinškega vidika je to dovolj. Nismo globalna banka. Gospodarska situacija v Rusiji ni najboljša. V marketingu mi pravijo, da smo prek kolesarstva dosegli vse investitorje, ki smo jih lahko. Odločili smo se, da bomo naš oglaševalski proračun v letu 2017 usmerili v direktno oglaševanje na televizijah." To je tisti logični, poslovni razlog.

Drugi razlog je bolj zapleten, pravi Tinkov. Predvsem pa bolj oseben. Svojega denarja pač noče več zapravljati za kolesarstvo. "Odločil sem se, da prodam ekipo, ker sem spoznal, da z mano nihče noče sodelovati z namenom, da bi spremenili poslovni model v tem športu. V zadnjih dveh sezonah sem se boril z Asom, Ucijem. Poskušal sem priti do novega denarja prek televizijskih pravic, prodaje dresov. A nihče me ni podprl."

"Jeb... naj se vsi"
Tinkov je dodal, da ga pri teh idejah celo njegovi kolesarji niso podpirali. Edino podporo je dobil pri Davu Brailsfordu. Omenil je še Jonathana Vaughtersa in dodal, da je sicer dober v 'gostilniških' pogovorih, ko pa je treba priti od besed h dejanjem ... Predvsem pa težavo vidi v tem, da ekipe ne morejo stopiti skupaj. Samo tako bi se po njegovem mnenju lahko zoperstavile predvsem agenciji ASO.

"A, če nobenega ne skrbi za prihodnost športa, zakaj bi mene. Jeb... naj se vsi. To je moj osebni razlog, zakaj zapuščam kolesarstvo. Od januarja 2017 me ne bo več. Odletel bom domov in se posvetil poslu in užival življenje. Vsi, ki bodo ostali v kolesarstvu, bodo v dreku. Iz leta v leto bodo poskušali preživeti in prepričati sponzorje, da bi podprli šport, ki sam ne more preživeti." Tinkov je potem ostro napadel vodstvo Mednarodne kolesarske zveze.

"Nihče na posel ne gleda dolgoročno"
"Rešitev je zelo preprosta. Ekipe morajo imeti kapital, da lahko preživijo in se lahko razvijajo. Licence bi potrebovali vsaj za obdobje petih let, in ne treh. Potrebovali bi trg s prestopi kolesarjev in odškodninami, ki ga poznamo v nogometu. Zato, da bi jaz zdaj na primer lahko prodal Petra Sagana in s tem zaslužil. na žalost nihče nima strateškega pogleda na posel. Vsi zgolj gledajo za 12 mesecev vnaprej. Sam sem poslovnež in rad delam z mislijo, kaj bo čez 60 ali 90 mesecev. Če gledaš zgolj za 12 mesecev naprej, ne boš nič dosegel."

Tinkov tako že išče osebo, ki bi bila pripravljena kupiti ekipo. Sam je to ekipo kupil leta 2014. Prodal mu jo je Bjarne Riis. Takrat naj bi zanjo plačal okrog šest milijonov evrov. Prav za Riisa se govori, da bi se rad vrnil v kolesarstvo. Morda pa bi bil pripravljen ekipo odkupiti nazaj. "Ne zanima me, kdo bo odkupil ekipo. Lahko je tudi Riis, če jo želi nazaj. Nekdo je omenil, da se tudi Poljak, ki stoji za moštvom CCC zanima za to. Morda kdo drug. Kdor bo ponudil več, bo dobil ekipo, ki ima eno prednost. Peter Sagan in Rafal Majka imata veljavni pogodbi še za sezono 2017. Kdor kupi ekipo, ju avtomatsko tudi dobi. Peter je trenutno najboljši kolesar na svetu."

"Sezona 2016 bo naša najboljša"
Tinkov je priznal, da je kolesarjem kar z veliko težavo sporočil žalostno novico. Meni pa, da je bil do vseh pošten, saj jim je povedal dovolj zgodaj. Ni čakal do avgusta, kot pravi. Z večino pa ima pogodbe podpisane zgolj do konca sezone 2016. "Prepričan sem, da bo sezona 2016 naša najboljša. Zdaj bodo morali kolesarji pokazati svoje sposobnosti. ne zaradi Olega, družin ali ekipe, ampak zato, ker bodo vozili zase in za njihovo prihodnost. Prepričan sem, da bomo prevladovali."

In, kako Tinkov vidi svoje dosedanje delo v kolesarstvu? "Ponosen sem na čas, ki sem ga preživel v profesionalnem kolesarstvu. Osvojili smo naslov svetovnega prvaka. Dobili nekaj klasik, Giro, pred nami pa je še sezona 2016. Ekipo pozivam, naj bo najboljša v sezoni, ki prihaja. Da dobimo Tour de France in odidemo na višku. Prepričan sem, da lahko Alberto Contador dobi Tour. Mislim, da lahko premaga Frooma. Odhoda po sezoni 2016 ne obžalujem. Kolesarstvo obožujem. To je moj najljubši šport. Še vedno ga bom spremljal, a kot navijač. Odločil sem se, da nočem več biti del tega, če ne pride do sprememb."

Zdaj pa glavnega menedžerja ekipe Stefana Feltrina čaka zelo zahtevna naloga. Poiskati bo namreč moral novega sponzorja in lastnika ekipe. Ekipa že ima World Tour licenco do leta 2020. A, če Feltrin ne najde sponzorja, potem bo po sezoni razpadla.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ