Olimpijske igre: 4 na cesti in samo 1 v vožnji na čas

Olimpijske igre: 4 na cesti in samo 1 v vožnji na čas
18.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Po zadnji dirki svetovne serije je tudi uradno znana lestvica UCI. Brez večjih sprememb. Ta lestvica pa je tudi pomembna z vidika števila mest na olimpijskih igrah.

Lestvica UCI. Na vrhu nič novega. Tadej Pogačar je tudi letos samo še potrdil prevlado na samem vrhu. Zbral je kar neverjetnih 7696 točk in je prepričljivo prvi pred Jonasom Vingegaardom. Ta zaostaja za več kot 1300 točk. Tretji je Remco Evenepoel, četrti pa s 5603 točkami Primož Roglič, ki za Belgijcem zaostaja za vsega 30 točk.

Sledijo Wout Van Aert, Mads Pedersen, Mathieu Van der Poel, Adam Yates, Jasper Philipsen in Joao Almeida. Matej Mohorič je kot tretji najboljši Slovenec z 2230 točkami 20. Luka Mezgec je 272, Gal Glivar 272, Matevž Govekar 544., Jan Tratnik 522. … Lestvica je letos pomembna tudi z vidika olimpijskih iger. Slovenija je med peterico najboljših držav, kar pomeni, da bo na cestni dirki na olimpijskih igrah na voljo imela štiri mesta.

S takim številom prostih mest se lahko pohvalijo samo še Belgija, Danska, Velika Britanija in Francija. Lahko torej pričakujemo, da bo selektor Uroš Murn izbiral predvsem med Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem, Matejem Mohoričem, Luko Mezgecem, Janom Tratnikom, Matevžem Govekarjem … Težava so prosta mesta za vožnjo na čas. Slovenija ima, podobno kot v Tokiu, samo eno prosto mesto.

Primož Roglič bi v Parizu lahko branil zlato medaljo, a zagotovo bo zanimivo videti, za koga se bo selektor odločil. Sicer pa je pogoj še, da mora kolesar, ki želi tekmovati v vožnji na čas, nastopiti tudi na cestni dirki ali na velodromu. Če pa se ozremo še na lestvico UCI. Med ekipami je na vrhu prišlo do spremembe. Lani je bila najboljša Jumbo Visma, letos pa je največ točk zbral UAE.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ