Opozoril na posledice okužbe s koronavirusom

Opozoril na posledice okužbe s koronavirusom
06.12.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Chris Froome je letos med sezono prebolel tudi Covid-19 in je zato moral odstopiti z dirke po Franciji. Zdaj je opozoril na posledice.

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome se po hudi poškodbi, ki jo je utrpel leta 2019 nikakor ne more več vrniti povsem na vrh. Se pa trudi in letos je na dirki po Franciji v etapi do Alpe d’Hueza zasedel 3. mesto. Potem pa je moral predčasno zapustiti Tour, saj je bil pozitiven na novi koronavirus.

Ni ga bilo na startu 18. etape. Se je pa potem vrnil na dirki po Španiji, a niti v eni etapi ni bil v ospredju. "Sezono sem končal ob slabem počutju. Čutil sem, da resnično potrebujem počitek. Covid me je resnično zdelal," je v videu, ki jih objavlja na youtube povedal Froome: "Po tem se nisem mogel vrniti. Na kolesu nisem imel energije. Na Vuelto sem odšel z namenom, da bom postopoma stopnjeval formo, a vseskozi sem se slabo počutil."

Obenem je dejal, da je Covid-19 vplival tudi na njegov VO2max. Prav zanimivo. Na testiranju izven sezone je njegov VO2max znašal 72,1. Če bi imel idealno težo, bi to znašalo 75. V najboljših letih je bil ta krepko višji. Leta 2015 je na testiranju kmalu po dobljeni dirki po Franciji zabeležil VO2max 84,6. Ob idealni teži pa bi ta takrat znašal 88,2. Froome pa je še opozoril tudi na težave s srcem.

"Vsekakor je okužba s koronavirusom vplivala tudi na delovanje srca. To ni kot običajna gripa, kot mnogi menijo. Še posebej ne za profesionalne športnike. Govoril sem s številnimi kolesarji v karavani in mnogi imajo še dva do tri mesece po okužbi težave. Čutijo utrujenost, so brez energije, pa tudi srčni utrip ni pravi," je dejal Froome. Obenem je dodal, da je bilo zato še kako prav, da je odšel v Izrael, kjer so opravili številna testiranja. Zdaj se bo z ekipo Israel Premier Tech mudil na pripravah v Španiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ