Oprema: Kaj uporabljajo profiji

Oprema: Kaj uporabljajo profiji
23.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kolesarske ekipe iz leta v leto večajo proračune predvsem po zaslugi vstopa vse večjih sponzorjev, ki v osnovi niso povezani s kolesarstvom. Kaj pa tisti, ki so povsem kolesarski? Katerih je med elito največ?

V zadnjih letih velika večina ekip v svojih imenih nima več podjetij, ki so neposredno povezane s kolesarstvom. Med elito sta tako samo Trek in po novem Lease a Bike.

Katerih proizvodov je med elito največ?

Seveda govorimo samo o ekipah z licenco svetovne serije. Zanimivo. Iz te izbrane družbe je izpadel Campagnolo, s kolesi pa je vstopil Van Rysel. Ni več niti BMC-ja. SRAM podpira štiri ekipe - od tega tudi dve, v katerih vozita Slovenca (Visma Lease a Bike in Bora Hansgrohe) - največji delež pa pripada Shimanu. Kar 14 ekip je takih.

Pri kolesih po dve ekipi opremljajo Canyon, Specialized in Wilier Triestina. Pri sedežih največ ekip prisega na Prologo, kar sedem. Tri ekipe uporabljajo očala Oakley, po dve pa Scicon in 100%.

Vidno “premoč” med plašči uživata dve znamki. Vittoria in Continental. Vsak proizvajalec podpira po sedem ekip. Ostanejo še Specialied, Pirelli in Michelin.

Pri obročih s po štirimi ekipami vsak prvo mesto zasedata Shimano in Vision.

Če se posvetimo še paketu očala/čelade. V preteklosti smo pogosteje opažali, da kolesarji nosijo očala in čelade istega proizvajalca. Zdaj je drugače. Tega se zdaj držijo samo še pri moštvih Bahrain Victorious (Rudy Project), Cofidis (Ekoi), Decathlon Ag2r (Van Rysel), EF Education Easy Post (POC) in pri Intermarche Wanty (Uvex).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ