Organizatorji želijo Froomu preprečiti nastop na Touru

Organizatorji želijo Froomu preprečiti nastop na Touru
02.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Organizatorji dirke po Franciji so sporočili, da Chrisa Frooma nočejo videti na startu Toura, če njegov primer ne bo rešen.

Pa se je zgodilo, bi lahko rekli. Froomov primer s Salbutamolom se vleče že zelo dolgo in očitno ne bo rešen pred začetkom dirke po Franciji. To pa je zmotilo tudi organizatorje največje preizkušnje. Novinarji časopisa Le Monde so zdaj zapisali, da naj bi agencija ASO poslala e-mail moštvu Sky. Vsebina pa: “Tour de France se na vsak način želi izogniti situaciji, v kateri se je letos znašel Giro, saj je Froomova zmaga označena z zvezdico.” ASO ima glede Toura tudi svoja pravila in v 28. členu piše, da lahko zavrnejo ali izključijo kolesarja, ekipo ali osebje, ki bi s prisotnostjo škodovali ugledu agencije ASO ali dogodka.

Pri moštvu Sky naj bi se na tako odločitev že pritožili na francoski olimpijski komite. Zaslišanje bo v torek, 3. julija, odločitev pa naj bi sprejeli že naslednji dan. Seveda se bo primer prav lahko nadaljeval na Mednarodnem športnem razsodišču. “Prepričani smo, da bo Froome lahko nastopil na Touru, saj vemo, da ni naredil nič narobe,” pa so pri Skyju zapisali za cyclingnews.com. “Vem, da nisem naredil nič narobe. To trdim od vsega začetka. Zato mi bo zelo težko, če ne bom mogel dirkati, saj vem, da imam vso pravico nastopiti in to nameravam storiti,” pa je za Sky Sports dejal Chris Froome, aktualni zmagovalec dirke po Franciji. Za radio Europe 1 je bil tudi direktor dirke Christian Prudhomme zelo jasen:

“Grozno je, da oblasti niso uspele rešiti težave pred začetkom največje dirke na svetu. Nič več ne bom rekel, ampak jasno je, da se mora spremeniti pravila.” Sicer pa so organizatorji prej omenjeno pravilo poskušali uporabiti leta 2009. Takrat so želeli nastop preprečiti Tomu Boonenu, ki je predtem padel na dopinški kontroli, potem ko so v njegovem vzorcu našli sledi kokaina. Belgijca so oprostili in je potem na Touru lahko nastopil. Leto prej so nastop preprečili Astani, tako da Alberto Contador ni mogel braniti zmage. Kaj se lahko zgodi tokrat? Froome bi napadal že peto zmago na dirki po Franciji. Obenem bi lahko dobil še četrto tritedensko dirko zapored. Po lanskem Touru je namreč dobil Vuelto, letos pa še Giro.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ