Osnove o svetovnem prvenstvu v ekipnem kronometru

Osnove o svetovnem prvenstvu v ekipnem kronometru
17.09.2015 AVTOR: D. Z.
Na spletni strani cyclingweekly so odgovorili na nekatera vprašanja glede ekipnega kronometra na svetovnih prvenstvih.

V nedeljo se bo začelo svetovno prvenstvo. Letos bo potekalo v ameriškem Richmondu. Najprej se bodo za naslove pomerile ekipe, saj bosta na sporedu ženski in moški ekipni kronometer. Na spletni strani cyclingweekly so odgovorili na nekaj osnovnih vprašanj glede te discipline na svetovnih prvenstvih, ki je v taki obliki sicer nova. Uvedli so jo šele leta 2012, a v preteklosti je bila to ena izmed prestižnejših preizkušenj, na kateri pa so se merili predstavniki posameznih držav.
Osnovni podatki o kronometru.
Ekipe so sestavljene iz vsega šestih kolesarjev. Tako ženska kot moška preizkušnja sta na sporedu na isti dan. Letos že v nedeljo, 20. septembra. Čas se šteje četrtemu kolesarju, ki prečka ciljno črto, kar pomeni, da lahko na progi popustita največ dva kolesarja iz vsake ekipe.

Zakaj nastopajo ekipe in ne reprezentance?
Svetovno prvenstvo je ponavadi rezervirano za reprezentance in boje kolesarjev, ki zastopajo države, in ne klubov. Uradni razlog je, da je ekipni kronometer zahtevna disciplina, ki zahteva precej uigranosti in treninga, pa tudi izkušenj. Kolesarji v moštvih več časa vozijo skupaj in se že dobro poznajo. Zaradi klubskih obveznosti pa kolesarji v posameznih reprezentancah sploh ne bi imeli časa za trening in pripravo. Obenem je to lepa priložnost za sponzorje, ki skozi celotno sezono podpirajo moštva, da dobijo svoj delež tudi na svetovnem prvenstvu.

Zakaj svetovni prvaki ne oblečejo mavričnih majic?
V navadi je že, da kolesar, ki postane svetovni prvak – ne glede na kategorijo ali disciplino – na podelitvi obleče majico svetovnega prvaka. Gre za posebno mavrično majico, ki jo mora nositi v naslednji sezoni. Slovenci imamo v mlajših kategorijah dva prvaka in tri naslove. Dve majici je domov prinesel Matej Mohorič, eno pa Jani Brajkovič. Na ekipnem kronometru pa je drugače. Na podelitvi zmagovalci ne dobijo mavrične majice, ampak samo pokal in medalje. Drugi in tretji ravno tako dobijo samo medalje. Poleg tega se v čast zmagovalcev zavrti tudi himno države, v kateri je ekipa registrirana. V naslednji sezoni pa ekipa, ki je osvojila naslov prvaka na dresih nosi poseben logotip, ki jasno dokazuje, da so aktualni svetovni prvaki v ekipnem kronometru. Ta logotip nosijo vsi kolesarji v ekipi, ne samo tistih šest, ki so naslov priborili. Če pa kolesar med sezonama zamenja ekipo, potem seveda ostane brez tega logotipa, pa čeprav je bil med izbrano šesterico.

Katere ekipe lahko nastopijo na kronometru?
Vse World Tour ekipe morajo nastopiti na prvenstvu. Zanje ni izgovorov. Potem pa so tu izbrane Prokontinentalne in Kontinentalne ekipe, ki so izpolnile kriterije UCI. Letos bi lahko na prvenstvu nastopila Adria Mobil, ki se je nastopu odpovedala, medtem ko so kolesarji te ekipe v prejšnjih letih vedno nastopili na tej preizkušnji. Med ženskami lahko nastopi prvih 25 ekip na lestvici UCI. Lahko pa se katerakoli ekipa temu nastopu tudi odpove.

Kdo brani naslov?
Lani so svetovno prvenstvo organizirali Španci. V moški konkurenci so naslov prvaka osvojili kolesarji moštva BMC Racing Team, v ženski pa članice moštva Specialized lululemon. Prvenstvo so do zdaj organizirali trikrat. V ženski konkurenci so vse tri naslove pobrale članice že omenjene ekipe Specialized lululemon. Pri moških so prvi dve leti prevladovali člani moštva Omega Pharma Quick Step.

Kakšna je letošnja proga?
Proga letošnjega ekipnega kronometra v Richmondu je dolga 38,8 km. Kolesarji bodo morali premagati 240 metrov nadmorske višine. Je razgibana, a prav pred ciljem je še en strm vzpon, ki bi lahko poskrbel za kakšno presenečenje v samem zaključku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ