Osprey Raptor 10: Strup je v majhnih stekleničkah

Osprey Raptor 10: Strup je v majhnih stekleničkah
04.06.2012 AVTOR: Blaž Mazi
Raptor 10 je zanesljiv in organiziran partner gorskih kolesarjev in gorskih tekačev. Prebrskali smo ga do zadnjega šiva in bili prijetno presenečeni.
Prvi stik z Ospreyevimi nahrbtniki se praviloma pri večini ljudi zaključi z ugotovitvijo, da "gre pač za dobro robo". Pri določenih izdelkih veš to v hipu, ko jih dobiš v roke.

Vsakodnevne vožnje in dolgi izleti

Osprey ima trenutno poleg Raptorjev v obtoku še linije nahrbtnikov EscapistManta, Viper in ženski Verve. In kaj je posebnost 10 litrov velikega Raptorja? Primeren je za ture z gorskim kolesom in daljše gorske teke. Majhen, a hkrati dovolj velik, da boste vanj stlačili vetrovko, nekaj kosov oblačil, sendvič, energijske ploščice in gele, orodje, rezervno zračnico - pač vse, kar bi utegnili potrebovati med aktivnostjo.
Presnetilo nas je dejstvo, da ima Raptor 10 že priložen kar 3-litrski HydraForm meh, ki je zelo kompakten (beri: ga je mogoče normalno pomiti po uporabi) in ojačane stranice, zaradi česar se z lahkoto vloži in izvleče iz nahrbtnika. Spravljen je v samostojnem razdelku, zato z mukotrpnim tlačenjem meha v že spakiran nahbtnik ne boste imeli težav. Sistem HydraLock drži in stiska meh, kar se kaže v povečanem pretoku tekočine in manjšem gibanju tekočine v rezervoarju med vožnjo.

Z občutkom za podrobnosti

Res številne podrobnosti opisujemo v fotogaleriji, kjer si jih lahko natančno ogledate. Posebej poudarjamo ustnik na cevki za pitje, ki se z zasukom za 180 stopinj popolnoma zapre. Zakaj naj bi bilo to dobro? Rešitev bo pozdravil vsak, ki je kdaj odprl avtomobilski prtljažnik in ugotovil, da je ostala prtljaga med vožnjo pritiskala na ustnik, iz katerega se je kakšno uro lepo cedil napitek ali pa je tekla voda. 
Ustnik je mogoče pritrditi na naramico z magnetkom, ki je (po navodilih za uporabo) bojda tako močan, da lahko ustavi srčni spodbujevalnik. To - pritrditev, ne ustavitev srčnega spodbujevalnika - bo prišlo prav tako gorskim kolesarjem kot tekačem, saj bi jih sicer ustnik iz trših materialov z opletanjem lahko oviral.
Posrečena je tudi rešitev za pritrditev čelade: ploščica na elastiki

Varnost in dober oprijem

Naramnice so naluknjane za kar največjo zračnost, trakovi za zapenjanje nahrbtnika na sprednjem delu telesa pa so elastični. Med hitrimi spusti s kolesom ali hitrejšim tekom po razgibanem terenu je nahbrtnik na mestu in ne opleta ob telesu. Na dnu je ukrojeno pritrdišče za kolesarsko luč, površina pa je posejana z odsevnimi tkaninami. 
Občutek med uporabo je zelo dober, nikjer ni ostrih robov, ki bi žulili ali tiščali, a prava "dodana vrednost" nahrbtnika Osprey Raptor 10 so premišljeno zasnovani žepi, mrežice in razdelki, ki bodo končali nočno moro "vreč brez dna", iz katerih je treba dobesedno stresti vse na tla in najti tisto, kar potrebujemo.
Raptor je sicer na voljo v štirih različnih barvah: rdeči, rumeni, sivi, zeleni in dveh velikostih: S/M (8-litrski) in M/L (10-litrski). Kupite ga lahko v bolje založenih kolesarskih trgovinah ali v Factory Store spletni trgovini za 90 evrov. 

Sicer bi od tako vsestranskega nahrbtnika težko zahtevali več, bi mu pa prav prišla integrirana zaščita za dež in blato, ki jo imajo nekateri nahrbtniki v žepkih na dnu.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ