Otočani za kolesarjenje vseh, tudi najstarejših

Otočani za kolesarjenje vseh, tudi najstarejših
18.04.2012 AVTOR: Jan Bratanič
Britanci z inovativnimi pristopi širjo kolesarjenje med vse demografske skupine, preostali svet medtem še caplja za njimi.
Velika Britanija ni samo dom trenutno najbogatejše profesionalne kolesarske ekipe na svetu (Sky Sports), temveč je tudi prva, ki z inovativnimi pristopi skrbi za širjenje kolesarske kulture med prebivalstvom. Organizacija Bike Hub, ki deluje pod okriljem britanske kolesarske zveze, tako prek sredstev zbranih v kolesarski industriji financira programe kolesarjenja, ki so namenjeni različnim demografskim skupinam.

Eden takšnih je Agewell on Wheels (kvalitetno staranje na kolesih), katerega cilj je spodbuditi in tudi pomagati starejšim občanom, da na novo ali ponovno osedlajo kolo. V časih, ko število starejših od šestdeset let strmo narašča je projekt, pod vodstvom združenja London Cycle Campaign (LCC), več kot na mestu. Začetki projekta Agewell segajo v leto 2009, v londonska okraja Hammersmith in privržencem nogometa poznanega Fulhama, v treh letih delovanja pa se je projektu pridružilo že deset londonskih krajev. Odziv starejših je po izkušnjah LCC izjemen, kar dokazuje tudi podatek, da si po končanem tečaju kar 40 odstotkov vseh sodelujočih kupi lastno kolo. Tečaj kolesarjenja jim namreč pomaga pridobiti samozavest na kolesu, premagati strah pred padci in hitrimi manevri, predvsem pa večino privede do spoznanja, da se s podobnimi strahovi ali celo občutkom sramu, zaradi nespretnosti, soočajo njihovi vrstniki. Veselje starejših na kolesu je očitno nalezljivo, saj zanimanja za širitev tečajev, tudi na kraje izven Londona, ne manjka. Lekcije iz kolesarjenja za starejše od 50 let, ki v paketu petih ur stanejo le 10 funtov, bodo letos prvič potekale celo poletje, s čimer želi LCC na kolo spraviti še več starejših.
 
Ko >t že rečeno Agewell ni edini program namenjen spodbujanju kolesarstva v določenem segmentu populacije. Pod okriljem Bike Huba jih poteka kar nekaj, med njimi tudi projekta Cycle to work v Yorku, ki spodbuja ljudi k kolesarjenju na, iz ali kar med službo, in Darlovelo v Dralongtonu, katerega cilj je spodbuditi mlajše ženske k kolesarjenju. Čeprav je Slovenija za kolesarjenje, vsaj v mestih, prijaznejša dežela kot Velika Britanija, pa take iniciative pri nas še niso zaživele. Kljub temu število kolesarjev iz leta v leto raste, ob vse višjih cenah goriv in večanju naravovarstvene zavesti, pa so tla plodna za nadaljnje spodbujanje kolesarske kulture.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ