Ovce in koze na pomoč v Arenberški gozd

Ovce in koze na pomoč v Arenberški gozd
15.03.2023 AVTOR: DZ, vir: Les Amis de Paris Roubaix

V soboto bo na sporedu prva izmed petih velikih klasik. Aprila pa kar tri, tudi znameniti Pariz-Roubaix, kjer že aktivno čistijo tlakovane odseke. Na poseben način.

Najprej Milano-Sanremo, potem dirka po Flandriji in potem še Pariz-Roubaix. Za konec aprila pa še Liege-Bastogne-Liege. Vmes pa še lepo število pomembnih enodnevnih dirk. Zdaj se zares začenja sezona enodnevnih preizkušenj.

In priprave na te dirke že potekajo. Ne samo kolesarji, pripravljajo se tudi organizatorji. Največ dela imajo vsekakor pred dirko Pariz-Roubaix. Tu kolesarje namreč vedno popeljejo dobesedno po poljskih poteh. Mnoge od teh poti - govorimo o tlakovanih odsekih - med letom niso prav veliko v uporabi ali pa se po njih vozijo predvsem kmetje s traktorji.



Zato pa se vsako leto organizacija Les Amis de Paris Roubaix trudi pri pripravi tlakovanih odsekov. Dejstvo je, da mnoge tlakovce ljudje jemljejo za spomin in jih tako morajo nadomestiti z drugimi. Mnogi odseki so tudi poraščeni s travo. Eden izmed teh je tudi Gozd Arenberg. Gre za prvega izmed treh odsekov, ki so označeni s petimi zvezdicami.

Torej, spadajo med najtežje. In omenjeni gozd je vsekakor zapuščen in poraščen s travo in plevelom. Ker gre za tlakovce in velike luknje med tlakovci, pa številne neravnine je košnja takega področja zelo zahtevna. Pri Les Amis de Paris Roubaix so zato pripeljali posebno pomoč. Pripeljali so kar 40 koz in ovc ter objavili, da gre za ekološko pašo. Sicer pa gre za 2300 metrov dolg odsek.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ