Ozadje iz Štangljevega avtomobila in odzivi protagonistov (video in foto)

Ozadje iz Štangljevega avtomobila in odzivi protagonistov (video in foto)
15.02.2013 AVTOR: D. Z.
Kot smo že pisali, na dirki po Omanu kolesarje Astane vodi Gorazd Štangelj. V video-prispevku pa si lahko med drugim ogledate, kaj se med dirko dogaja v apremljevalnem avtomobilu.
Video prispevek lepo ponazori delček nadvse zanimivega dogajanja v spremljevalnih avtomobilih med samimi etapami. Pri Astani so pomagali predvsem Vincenzu Nibaliju in tako je iz prispevka očitno, da si niso želeli, da bi pobeg dneva uspel. Razplet etape pa že poznate. Zmagal je Joaquim Rodriguez. Nibali je bil z dobre pol minute zaostanka peti.

"Vzpon smo začeli skupaj, v zadnjem kilometru pa je prišlo do hudega pospeševanja, saj smo se borili za bonifikacijske sekunde," je dejal Nibali in dodal: "Počutim se zelo dobro. Forma je prava in z rezultatom sem lahko zadovoljen." Športni direktor Gorazd Štangelj pa je izpostavil, da je bil Nibali na zadnjem vzponu močnejši, kot kaže rezultat.

"Ko je prišlo do zadnje selekcije, je bilo jasno, da je samo Rodriguez tisti, ki ima zelo eksploziven napad. Nihče mu ni bil kos. A ostali kolesarji, ki so ostali skupaj - Contador, Evans, Froome in Nibali - so kolesarji, ki vzpone premagujejo v drugačnem ritmu," je med drugim pojasnil Štangelj. Dodal je še, da so potem vsi opazovali predvsem Nibalija. "Vsi so hoteli pobrati bonifikacijske sekunde. Z Vincenzovim napredkom v tej sezoni smo zadovoljni. To je dober pokazatelj, da smo na dobri poti."

Veliki zmagovalec, ki je znal izkoristiti priložnost, pa je postal Rodriguez, ki je v zaključku spet pokazal svojo eksplozivnost: "O zmagi nisem razmišljal. Menil sem, da bi lahko zasedel peto, šesto ali sedmo mesto. Vendar pa me je ekipa podpirala vse do začetka vzpona. Počutil sem se odlično. Najprej sem poskusil že na začetku vzpona, potem sem spoznal, da bo bolje, če počakam. Napadel sem dva kilometra do vrha. To je prava razdalja zame, čeprav sem v zadnjih petstotih metrih ostal brez moči v nogah in se mi je cilj zdel še zelo oddaljen."

Eden izmed junakov pa je bil zagotovo tudi Chris Froome, zdaj nosilec rdeče majice vodilnega v skupnem seštevku. Ob sebi je imel odlično ekipo Sky, na koncu pa se je uspel oddaljiti od kolesarjev, kot so Evans, Contador in Nibali: "Razpletlo se je bolje, kot sem pričakoval. Zame je to bil prvi pravi test letos. Lepo je vedeti, da sem pozimi dobro delal, čeprav nisem opravil prav veliko zares intenzivnih treningov, zato me ta rezultat še bolj pomirja."

A tudi Froome zadnjega vzpona ni izpeljal povsem brez težav: "V prvem delu vzpona sem že zaostal in pristal v drugi skupini. Potem pa sem zagledal Richieja Portea. Pomagal mi je pri nadziranju Contadorja, medtem ko sem sam poskušal voziti v svojem ritmu. To je bila taktična vožnja, medtem ko so Contador, Nibali in celo Rodriguez napadali. Potem sem videl tablo za 500 metrov do cilja. Nisem vedel ali se bo vzpon še nadaljeval ali ne. Vendar sem si rekel, bolje, da se zbudim. Po tistem sem poskusil zgolj ostati v ospredju."

Peta etapa se sicer ne bo končala na vrhu vzpona, a bo še kako zahtevna, česar se zaveda tudi novi vodilni v skupnem seštevku: "Za nas bo jutri zelo težko. Brez dvoma. Vsi bodo dirkali proti nam. Prednost ni velika, vendar sem ponosen na majico vodilnega."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ