Ozke ceste, številne pasti in trije Slovenci s favoritom Pogačarjem

Ozke ceste, številne pasti in trije Slovenci s favoritom Pogačarjem
15.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V nedeljo bo na sporedu Amstel Gold Race. Ena izmed prestižnejših enodnevnih klasik, čeprav ne spada med velikih pet. Na startu bo Tadej Pogačar, pa tudi Matej Mohorič in Matevž Govekar.

Maastricht bo gostil start dirke Amstel Gold Race, ki je v zadnjih letih navduševala z izjemnimi razpleti in tesnimi obračuni za zmago. Še posebej v zadnjih dveh letih (zmagovalca Wout Van Aert in Michal Kwiatkowski) je zmagovalca določil šele natančen ogled fotofiniša.

Leta 2019 pa je Mathieu Van der Poel po izjemni vožnji v zaključku prišel do neverjetne zmage. Zdaj je pred nami 57. izvedba te dirke, ki bo dolga 253,6 km. Zanjo so značilni kratki vzponi, tokrat ji bodo morali kolesarji premagati kar 33. Prvi vzpon na Maasberg bo že po dobrih 12 kilometrih. Prvih 75 kilometrov bo potekalo v liniji, potem bo karavana zavila na kroge, ki pa se bodo nekoliko razlikovali med sabo.

Eden izmed znamenitih vzponov je tudi Cauberg. Dvakrat se bodo kolesarji povzpeli nanj. nazadnje manj kot 20 kilometrov pred ciljem. Sledila bosta samo še Geulhemmerberg in Bemelerberg. Vsekakor bo dirka nadvse zanimiva, kot so bile že pretekle izvedbe. Nastopu sta se odpovedala Wout Van Aert in Mathieu Van der Poel.

Zato pa bo na startu aktualni zmagovalec Michal Kwiatkowski, omenimo še kolesarje, kot so Thomas Pidcock (leta 2021 je izgubil dirko po fotofinišu), Benoit Cosnefroy (lani je bil že razglašen za zmagovalca, pa so mu po ogledu fotofiniša zmago odvzeli), Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Marc Hirschi, Jai Hindley, Sergio Higuita, Neilson Powless, Bauke Mollema, David Gaudu, Michael Woods … In seveda bodo na startu kar trije Slovenci.

Tadej Pogačar se na dirke vrača po veličastni zmagi na dirki po Flandriji. Zdaj je pred njim prva izmed treh ardenskih preizkušenj. Sledita še Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Vse tri v isti sezoni sta uspela dobiti samo Philippe Gilbert in Davide Rebellin. Pogačar bo na dirki Amstel Gold Race nastopil šele drugič. Prvič je to naredil v krstni sezoni med elito. Dirke leta 2019 ni končal. Precej več izkušenj ima s to dirko Matej Mohorič, ki pa ni imel sreče na zadnjih klasikah. Na zadnjih treh dirkah je trikrat padel. Prvič bo na dirki nastopil tudi Mohoričev klubski kolega Matevž Govekar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ