Padci in prva zmaga tudi že za Bahrajn

Padci in prva zmaga tudi že za Bahrajn
18.01.2023 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Prvo etapo na dirki Tour Down Under je v sprintu glavnine dobil Phil Bauhaus, ki je ugnal domačega aduta in člana reprezentance Caleba Ewana.

Na dirki Santos Tour Down Under je bila po včerajšnjem prologu na vrsti prva etapa. Tanunda je gostila start in cilj, krožna dirka pa je bila dolga 149,9 km. Čeprav je v Avstraliji poletje, so imeli kolesarji tokrat vsega okrog 20 stopinj celzija, tako da jim vsekakor ni bilo prevroče.

Pobeg dneva je uspel samo Nansu Petersu, ki si je po dobrih stotih kilometrih privozl več kot štiri minute in pol prednosti. Peters je tudi pobral leteči cilj z odbitnimi sekundami, medtem ko sta preostali mesti zasedla Michael Matthews in Ethan Hayter. To tudi kaže na to, kdo se namerava boriti za končno zmago, saj mnogi predvidevajo, da bo vsaka sekunda pomembna.

Ritem je narekovalo predvsem moštvo EF Education Easy Post, ki je branilo majico vodilnega Alberta Bettiola. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je glavnina ujela Petersa, medtem ko je prišlo tudi do padca. Na tleh so se znašli Bax, Fischer Black, Knox, Pernsteiner … Naslednji leteči cilj z odbitnimi sekundami je dobil Covi pred Plappom.

Dobrih 20 kilometrov pred ciljem pa spet padec, tokrat treh kolesarjev Jumba Visme: Tim van Dijke, Robert Gesink in Timo Roosen. Sledil je vzpon Menglers, ki ni prinesel večjih sprememb. Potem pa so imeli sprinterji še deset kilometrov časa za sestavo vlaka. V zaključku pa nihče ni imel pravega nadzora in štiristo metrov pred ciljem je prišlo do še enega padca. Takrat se je sprint že začenjal in v pravem trenutku se je v ta sprint podal Phil Bauhaus.

Kolesar Bahrain Victoriousa je prišel do prestižne zmage, čeprav sta se mu iz ozadja hitro približevala na koncu drugi Caleb Ewan in tretji Michael Matthews. A bilo je prepozno zanju. V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Alberto Bettiol, ki ima zdaj šest sekund prednosti pred Michaelom Matthewsom in osem pred Magnusom Sheffieldom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ