Padec in trojna zmaga Jumbo Visme

Padec in trojna zmaga Jumbo Visme
03.08.2022 AVTOR: DZ

Za kolesarji na dirki po Burgosu je sprinterska 2. etapa, ki jo je zaznamoval množični padec v zadnjem kilometru.

Prvo etapo na dirki po Burgosu je dobil Santiago Buitrago, v drugi pa naj bi na svoj račun prišli sprinterji. Teh prav veliko na dirki, ki je poznana predvsem po zahtevnih trasah ni. V zaključku so sprinterski vlak poskušali izpeljati pri Jumbo Vismi. V ospredje so prišli kilometer pred ciljem v Villadiegu. Štirje so se postavili v ospredje, potem pa je tretji v vrsti David Dekker ob prečkanju dvignjenega prehoda za peščce izpustil balanco in pri veliki hitrosti hudo padel.

Pred njim sta bila še Timo Roosen in Edoardo Affini, ki sta z akcijo nadaljevala, medtem ko se je Chris Harper komajda izognil padcu. Za njim pa so številni kolesarji padli, vsi pa so ostali ujeti, tako da se niso mogli boriti za zmago. Te se je na ciljni črti veselil Roosen pred Affinijem in Harperjem. V padcu si je Jannik Steimle poškodoval ključnico, Davide Ballerini, ki je poletel čez ograjo pa je tudi utrpel veliko odrgnin. Pri padcu so kolesarji prebili ograje ob cesti.

Damien Touze naj bi utrpel pretres. Clement Berthet si je zlomil prst. "Glede na to, kaj se je zgodilo, sem OK. Očitno ni nič zlomljenega z izjemo moje samozavesti. Imam pa ogromno ran. Ovire nisem videl in ob tako veliki hitrosti sem na spustu povsem izgubil nadzor. Srčno upam, da so vsi vpleteni v padec OK in si bodo lahko hitro opomogli," je na družabnih omrežjih zapisal Dekker.

Mnogi so se obregnili ob dejstvo, da so kolesarji Jumbo Visme na koncu kljub takemu padcu proslavljali zmago, a vse to je hitro zavrnil prej omenjeni Affini: "Še preden začnete pisati neumnosti naj jasno povem, da sem pripravljal sprinterski vlak. Vozil sem na polno. Ko me je klubski kolega prehitel dvesto metrov pred ciljem, sem se razveselil. Zares nisem vedel do kako hudega padca je prišlo za nami. Žal mi je za vse in upam, da niso utrpeli prehudih poškodb."

Tudi zmagovalec Harper je dejal, da se ob proslavljanju ni zavedal, kaj vse se je dogajalo za njim. Oglasil pa se je tudi športni direkto Addy Engels: "Za nas je bilo vse popolno, dokler ni vse šlo povsem narobe. David ima kar precej odrgnin, očitno pa jo je odnesel brez zlomljenih kosti. Že res, da mo osvojili prva tri mesta, a ob tem nimamo nič kaj dobrega občutka. Naši kolesarji niso vedeli, kaj se je zgodilo. Dirkamo na zmago, vendar pa na tak način raje ne bi zmagali."

Sicer pa so se že pojavili tudi očitki glede spoštovanja pravil Mednarodne kolesarske zveze, kjer med drugim pišejo, da v zadnjem kilometru dirke ne smejo biti postavljene hitrostne ovire. Do padca je tako danes prišlo tudi na dirki po Poljski. Sicer pa je na dirki po Burgosu v vodstvu ostal Santiago Buitrago iz Bahrain Victoriousa, katerega barve brani tudi Matevž Govekar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ