Padec pred ciljem in zmaga McCarthyja tik pred Ulissijem

Padec pred ciljem in zmaga McCarthyja tik pred Ulissijem
20.01.2016 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji na dirki Tour Down Under je druga etapa od Unleyja do Stirlinga. Dolga je bila 132 kilometrov in že precej bolj razgibana od prve.
Ewan startal kot vodilni
Če je po prvi etapi majico vodilnega v skupnem seštevku nosil Caleb Ewan, je bilo jasno, da je mladi Avstralec v drugi ne bo mogel obdržati. In to se je tudi potrdilo na sami progi. Etapo je zaznamovala manjša skupina ubežnikov. Sestavljali so jo Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Manuele Boaro (Tinkoff), Yoann Offredo (FDJ) in Patrick Lane (UniSA). V beg so se podali že po vsega dveh kilometrih dirkanja.

Že takoj po startu je sledil vzpon in nekateri sprinterji so se tako zaradi vzpona kot vročine hitro znašli v težavah. Prvi je bil na vrhu vzpona Boaro, medtem ko je v ozadju povsem popustil sprinter Pelucchi, ki je kasneje tudi odstopil. Ob vstopu v zaključne, 21,4 km dolge kroge v Stirlingu sta v ospredju vztrajala samo še Offredo in De Gendt. Ubežnika sta bila kmalu ujeta in potem se je vnel boj za bonifikacijske sekunde, ki je pripadel Simonu Gerransu. Ta je prehitel klubskega kolego pri Orici GreenEdgu Caleba Ewana.

Hansen sam v ospredju
Kmalu je napadel Adam Hansen, ki je imel deset kilometrov kasneje že skoraj dve minuti prednost pred glavnino. Hansen je dobil naslednji leteči cilj in s tem tri sekunde odbitka. Takrat pa je imel že dve minuti in pol prednosti. Gerrans je bil drugi in je dobil še dve sekundi odbitka, Ewan pa je s tretjim mestom prejel sekundo odbitka. Ko je imel Hansen dobrih 40 km pred ciljem še vedno dve minuti prednosti, so se v ozadju v lov podali člani Orice GreenEdge.

Ob vstopu v zadnji krog pa je Hansnova prednost znašala vsega 40 sekund. Dva kilometra kasneje, torej manj kot 19 km pred ciljem je glavnina Hansna ujela. Ko so se na čelo postavili člani Skya in pričeli z narekovanjem hudega ritma, je hitro odpadel tudi vodilni Ewan. Tri kilometre pred ciljem so se v ospredje postavili tudi člani Lampreja Meride, ki so pripravljali teren za Diega Ulissija. V zadnjem kilometru je napadel Pim Ligtarth, petsto metrov pred ciljem pa je prišlo do padca v glavnini, ki je stvari obrnil na glavo.

McCarthy za las pred Ulissijem
Padel je tudi favorit Gerrans, ki je tako ostal brez možnosti za zmago. Zmešnjavo je najbolje izkoristil član Tinkoffa McCarthy, ki se je lahko veselil tesne zmage. Diego Ulissi se je moral zadovoljiti z drugim mestom, pa čeprav je bil zelo blizu zmage. Lanski končni zmagovalec Rohan Dennis je bil tretji. McCarthy je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Najboljši izmed treh Slovencev je bil Primož Roglič, ki je zasedel 33. mesto. V skupnem seštevku je 52. Luka Pibernik je 94., Marko Kump pa je 124.

Zaključni kilometri 2. etape
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ