Padec Thomasu odnesel majico, junak Woods

Padec Thomasu odnesel majico, junak Woods
01.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Peta etapa na dirki po Romandiji. Gorska, kraljevska, s ciljnim vzponom na več kot dva tisoč metrih nadmorske višine. V Švici smo pričakovali boj najboljših hribolazcev, kandidatov za najvišja mesta v skupnem seštevku. Sion je gostil start, cilj pa po 161 kilometrih dirkanja Thyon 2000 na 2090 metrih nadmorske višine.

Sicer pa so kolesarji vključno z zadnjim morali premagati tri vzpone prve kategorije in dva tretje. Marc Soler je po včerajšnjem podvigu z Movistarjem branil rumeno majico. Sedmerica kolesarjev - privozili so si dobrih šest minut prednosti - je bila skorajda od začetka v begu, a jasno je bilo, da večjih možnosti za uspeh ubežniki ne bodo imeli. Kolesarje je tudi tokrat dodatno oviral dež, posledično tudi mraz.

Na predzadnjem vzponu je bila še velika megla in organizatorji so se odločili, da v prvih treh kilometrih spusta kolesarjem priznajo zaostanke z vrha vzpona. Medtem ko se je glavnina z rumeno majico vozila za avtomobilom direktorja dirke, pa so ubežniki vseeno povečali prednost. Ob vznožju 20,7 km dolgega ciljnega klanca s 7,6-odstotnim povprečnim naklonom je razlika z dobrih treh minut narasla na skoraj šest.

V ospredju je bil tudi Goossens, ki je v skupnem seštevku za vodilnim zaostajal za vsega 1:24. Movistarjev ritem ni bil dovolj hiter, v ospredju pa je imel največ moči Magnus Cort. Potem pa je v drugi polovici vzpona narekovanje ritma prevzel Ineos z Dennisom in Dunbarjem. Na presenečenje mnogih je sedem kilometrov pred ciljem napadel kar vodilni Soler.

Poskrbel je sicer za dodatno selekcijo, a potem so se začeli napadi ostalih. Hamilton, O’Connor, Woods … Manj kot štiri kilometre pred ciljem so najboljši ujeli Corta, Woods pa je bil premočan za ostale. Vse dokler ga ni 2,5 km pred ciljem ujel Geraint Thomas. Sledil je sprint dvojice, v katerem pa je Thomas padel, Woods pa se je veselil zmage.

O’Connor je bil na koncu drugi z zaostankom 17 sekund, štiri dodatne sekunde je izgubil Thomas. Sledili so Hamilton, Masnada, Porte, Izagirre, Caruso, Soler in Arensman. Skupni seštevek dan pred koncem? Woods vodi. Thomas za njim zaostaja za 11 sekund, sledi O’Connor, potem pa Soler, Porte, Masnada, Izagirre, Hamilton, Caruso in Kelderman. Jutri je na sporedu posamična vožnja na čas, tako da lahko pričakujemo še nekatre spremembe v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ