Pametna čelada z merilcem srčnega utripa! (video in foto)

Pametna čelada z merilcem srčnega utripa! (video in foto)
27.06.2013 AVTOR: D. Z.
Merilec srčnega utripa je praktično nepogrešljiv kolesarski pripomoček. Zdaj se sicer uveljavljajo merilci moči, a meritve srčnega utripa so še vedno pomembne.

Najprej pri pilotih
Ko govorimo o merilcih srčnega utripa, potem se ne moremo izogniti misli na poseben pas, ki si ga moramo pripeti okrog prsnega koša. Mogoče pa tega ne bo treba več uporabljati. Znanstveniki v podjetju LifeBEAM so izumili prav posebno kolesarsko čelado, ki opravlja tako naloge običajnih čelad, kot tudi nalogo merilcev srčnega utripa.

Pri LifeBEAMu so pred časom že predstavili posebno čelado, namenjeno pilotom. S pomočjo izraelskih letalskih sil so uspešno preizkusili čelade Quantum, ki pilotom med letom merijo srčni utrip, saturacijo in pretok krvi. Te podatke pa pošiljajo nadzornikom, ki lahko tako "v živo" nadzirajo zdravstveno stanje pilotov.

Dva senzorja in telefon
Zdaj so se pri LifeBEAMu odločili, da podoben, le nekoliko manj zahteven sistem uporabijo pri kolesarjih. Prej omenjena posebna "pametna" čelada naj bi tako merila "samo" srčni utrip kolesarja, vsekakor pa je nekakšna izpeljanka pilotske čelade. Kolesarska čelada ima v sprednjem delu poseben senzor, ki je odporen na pot in vodo, saj se vseskozi rahlo dotika kolesarjevega čela.

Prav ta senzor lahko meri kolesarjev srčni utrip in podatke pošilja posebni enoti, ki se nahaja na zadnjem delu čelade. Ta enota lahko loči med srčnim utripom in vibracijami, ki jih povzročajo tresljaji oziroma kolesarjevo premikanje. Enota "prečiščene" podatke prek bluetootha ali sistem ANT+ pošlje na kolesarjev pametni telefon, uro ali kolesarki računalnik.

Nikoli ga ne boste pozabili doma
»Trak okrog prsnega koša nas lahko moti, medtem ko je sistem SMART neviden in uporabnika ne moti, « je dejal predstavnik podjetja LifeBEAM Itai Maron: »Nikoli ga ne boste pozabili nositi in vsekakor ne boste razmišljali o tem, ali bi sistem uporabili ali ne. «

Senzor in posebna enota skupaj tehtata vsega 50 gramov, brez dodatnega polnjenja pa lahko zdržita vse do 15 ur. Ta sistem se trenutno uporablja v čeladah Lazer Genesis. Cena je 149 ameriških dolarjev.

Predstavitev posebne čelade, 1. del
 

Predstavitev posebne čelade, 2. del
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ