Pandurjev preboj med spustaško elito

Pandurjev preboj med spustaško elito
15.09.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Danes je Žiga Pandur (Unior Tools Team) izpolnil svoj glavni cilj sezone ? preboj med prvo trideseterico na dirki svetovnega pokala.
S 25. mestom v finalni vožnji današnjega spusta pa je dosegel tudi najboljši slovenski rezultat vseh časov v moški konkurenci. Ekipni uspeh sta dopolnila Ruaridh Cunningham, ki je bil s padcem 47., ter mladinec Jure Žabjek s 14. mestom.

Vse od leta 1996 smo čakali na izboljšanje najvišje slovenske uvrstitve v svetovnem pokalu v spustu z gorskimi kolesi. Danes jo je s 25. mestom na dirki v Hafjellu izboljšal Žiga Pandur, ki se je tako dokončno prebil v špico te discipline, kjer je konkurenca neusmiljena. 22-letnik je bil odličen že na petkovih kvalifikacijah, danes pa je na razmočeni progi odpeljal praktično brez napak in novemu uspehu naproti. »Danes so bile razmere slabše, proga blatna, ampak ne hudo slabša. Še vedno se je dalo voziti hitro in mislim da tudi časi niso bili bistveno slabši. Ko sem videl, da sem ob prihodu v cilj šesti in da sem deset sekund za Neethlingom sem vedel da bom okoli tridesetega mesta, nisem pa si mislil da bo šlo še višje. Ko pa sem gledal dirko se je pokazalo, da čas sploh ni bil slab in da bo uvrstitev visoka. « je po dirki povedal Žiga.

Kaj pa pravi o svoji novi najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu ter s tem tudi izboljšanju slovenskega rekorda? »Odlično je, ker se držimo zastavljenih ciljev. So realni, a težki, zato sem zelo vesel da sem jih zdaj proti koncu sezone tudi dosegel. Če sem s tem izboljšal najboljšo uvrstitev Janeza Grašiča še toliko bolje. «

Mladinec Jure Žabjek je vozil nekoliko bolj rezervirano, saj se na po treh dneh sonca ni najbolje počutil na mokri podlagi in zasedel je 14. mesto. V cilju je povedal: »Proga je bila zelo drseča in mnogi so s padci izgubili veliko časa. Na suhi progi mi je šlo super, saj mi ta proga zelo odgovarja. Danes se je z dežjem vse spremenilo, za spoznavanje novih razmer pa smo imeli na voljo čas v jutranjem treningu. Naredil sem dve vožnji, v prvi sem si ogledal progo, na drugi pa sem šel že na polno. A do naše dirke so imeli trening še moški in proga se je spet spremenila. Nad rezultatom sem malo razočaran, imam pa vsaj novo solidno uvrstitev in razmeroma visoko mesto v seštevku svetovnega pokala. «

Za ekipo Unior Tools Team je danes dirkal še Ruaridh Cunningham, ki je bil po kvalifikacijah 31., torej mesto pred Pandurjem. Štartal je zelo hitro, na srednjem delu proge pa mu je zdrsnilo in padcu se ni mogel izogniti. Na koncu je zasedel 47. mesto.

V finalu dirke na Norveškem sta nastopila še dva Slovenca: Zarja Černilogar je bila 11., Miran Vauh 62. Danes najhitrejša sta bila Rachel Atherton in Steve Smith.

Za ekipo Unior Tools Team je tako še en odličen vikend, ki je prinesel rekordne dosežke v spustu ter zmago Tanje Žakelj v seštevku svetovnega pokala. Že čez teden dni bo v Avstriji zadnja dirka svetovnega pokala v spustu, še teden za tem pa finale evropskega pokala na domačem terenu v Mariboru.
Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ