Parada šampionov v Madridu pripadla Molanu, ženska dirka van Vleutnovi

Parada šampionov v Madridu pripadla Molanu, ženska dirka van Vleutnovi
12.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Dirka po Španiji se je zaključila s slabih 100 kilometrov dolgo parado šampionov do Madrida, kjer je odločal zadnji šprint na Vuelti. Nekoliko presenetljivo ga je dobil Juan Sebastian Molano.

Že v soboto popoldne je bilo jasno, da je Vuelta 2022 odločena, Remco Evenepoel je na zadnji gorski etapi brez težav zadržal rdečo majico in s prvo zmago na tritedenskih dirkah končal več kot 40 let trajajočo sušo Belgije na grand tourih.



V Flandriji vlada izjemna evforija, prav tako pa je Remco lahko slavil na cesti v zadnji etapi, ko je z ekipnimi kolegi nazdravil odličnim predstavam v zadnjih treh tednih. Na sami dirki pa je pričakovano odločal šprint.

Peloton je ubežnika Luka Plappa in Juliusa Johanesena ujel le dober kilometer do cilja, nato pa je sledil nekoliko kaotičen šprint, v katerem je Juan Sebastian Molano premagal ekipnega kolega Pascala Ackermanna in nosilca zelene majice Madsa Pedersena.

»Zdaj se moje slavje končno lahko začne. Seveda so me že včeraj začela premagovati čustva, a sem moral vendarle še priti do cilja zadnje etape, ki je bila tehnično zelo zahtevna in zato precej nervozna. Zdaj se lahko sprostim in uživam v tem trenutku, ki je zgodovinski zame, za mojo ekipo in za moj narod,« je bil evforičen Evenepoel, ki je že v soboto namignil, da zmaga na Vuelti pomeni, da bo moral v prihodnje precej prilagoditi svoj tekmovalni koledar. Če se bo želel osredotočati na tritedenske dirke, bo moral nekatere klasike izpustiti, podobno kot to počne Tadej Pogačar.

Annemiek van Vleuten dobila še žensko Vuelto

Letošnji razširjeni format ženske Vuelte, ki je imela pet etap, se je končal podobno kot lanska. V četrtkovi kraljevski etapi je bila Annemiek van Vleuten za več kot dve minuti boljša od konkurence in je tlakovala pot do skupne zmage, v zadnjih treh etapah ji nobena od kolesark ni mogla priti do živega.

Zadnja krožna etapa ženske dirke je potekala v Madridu, v zaključnem šprintu pa je bila najboljša Elisa Balsamo, ki je tako dobila zadnjo dirko v mavrični majici pred svetovnim prvenstvom, kjer bo znova med favoritkami za zlato odličje.

Na drugem mestu v skupnem seštevku je končala Elisa Longo Borghini, tretja je bila Demi Vollering.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ