Remco Evenepoel bo zmagovalec dirke po Španiji 2022

Remco Evenepoel bo zmagovalec dirke po Španiji 2022
10.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Tudi na zadnji gorski etapi je mladi Belgijec brez težav zadržal rdečo majico vodilnega in bo jutri slavil na paradi šampionov. Zadnja gorska etapa je pripadla Richardu Carapazu.

Današnja zadnja prava preizkušnja letošnje Vuelte je ponudila odličen spektakel v gorah, kjer smo spremljali dve dirki, za etapno in skupno zmago, ki sta se na koncu zlili v eno. V prvem delu se je odcepila velika ubežna skupina, v kateri je bil tudi Jan Polanc, v njej je bilo na eni točki več kot 30 kolesarjev.

V glavnini je Movistarju z visokim tempom že na prvih vzponih etape uspelo osamiti Remca Evenepoela, ki je na predzadnjem klancu ostal brez pomočnikov, a ga to ni zmedlo. Še več, izgledal je zelo suvereno, tudi ko je Miguel Angel Lopez z močnim napadom skoraj razbil skupino s favoriti, je Remco ostal miren.

Enric Mas je poizkusil dvakrat, a je na oba napada nosilec rdeče majice hitro odgovoril in kmalu je bilo jasno, da drame v boju za skupno zmago danes ne bo. Mas je nato brez težav ubranil drugo mesto v skupnem seštevku, na tretjem pa je končal debitant na tritedenskih dirkah Juan Ayuso. Tudi Tadej Pogačar je leta 2019 svojo prvo Vuelto zaključil na tretjem mestu ...

Rodriguez se je pogumno boril s posledicami padca

V prvi deseterici je danes s petega na sedmo mesto zdrsnil španski državni prvak Carlos Rodriguez, ki se bori s posledicami grdega padca in je imel težave že na prvem vzponu dneva, a je vztrajal in na koncu bo osvojil sedmo mesto, brez padcev pa bi bil v igri vsaj za peto mesto, tako da je ta Vuelta za Rodrigueza dobra vzpodbuda.

V boju za etapno zmago sta od ubežnikov v ospredju ostala le Richard Carapaz in Sergio Higuita. Ob zaključku vzpona se jima je glavnina približala na manj kot pol minute, z napadom je Thymen Arensman grozil, da ju bo tik pred ciljem ujel, a je olimpijski prvak ostal miren, narekoval je dovolj silovit tempo, da je prvi prečkal ciljno črto in se veselil še ene lepe zmage v gorah.

Polanc bo dirko končal na 12. mestu

Ta mu je prinesla tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca na Vuelti. Zeleno bo jutri potrdil Mads Pedersen, bela in rdeča pa sta last Evenepoela. Jana Polanca je na zadnjem vzponu glavnina ujela in prehitela, tako da je v skupnem seštevku ostal na 12. mestu. Nova zelo solidna predstava Polanca, škoda je le, ker ni dobil več priložnosti v pobegih, da bi morda lahko osvojil še etapno zmago.

Jutri se bo Vuelta zaključila s 96,7 kilometra dolgo etapo od Las Rozasa do Madrida.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ