Pariz-Nica: Mnogi manjkajo, a vseeno izjemna udeležba

Pariz-Nica: Mnogi manjkajo, a vseeno izjemna udeležba
07.03.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Začenja se dirka Pariz-Nica. Ena redkih dirk, ki je niso odpovedali. Mnoge ekipe so sicer zavrnile sodelovanje - med njimi je tudi Rogličeva Jumbo Visma - a na startu bodo vseeno številni zvezdniki.

Bliža se start 78. dirke Pariz-Nica. Zaradi vse bolj razširjenega koronavirusa so bili organizatorji prisiljeni odpovedati številne dirke. Agencija ASO pa vztraja. Dirka Pariz-Nica bo! Začne se jutri, torej v nedeljo. Govorimo o osemdnevni dirki, na kateri bi morali letos nastopiti zares številni zvezdniki. Med njimi tudi Primož Roglič. V zadnjem obdobju se je pripravljal na Tenerifih in francoska etapna dirka bi zanj bila uvodna dirka v novi sezoni.

Jumbo-Visma pa je med tistimi ekipami, ki so za krajši čas prekinile s tekmovanji. Razlog je prav koronavirus. Zato na dirki Pariz-Nica ne bo niti ekip, kot so Ineos, Mitchelton-Scott (Luka Mezgec), UAE Team Emirates (Jan Polanc, Tadej Pogačar), Movistar, CCC in Astana. Poleg Rogliča tako manjkajo še nekateri, celo lanski zmagovalec Egan Bernal. A vendar bodo na startu mnogi vrhunski kolesarji. Med njimi tudi Slovenca Jan Tratnik in Domen Novak.

Zaradi odpovedi dirke Tirreno-Adriatico sta se za spremembo programa in prihod v Francijo odločila Peter Sagan (Bora Hansgrohe) in Vincenzo Nibali (Trek Segafredo). Pa še nekateri izpostavljeni kolesarji? Julian Alaphilippe, Nairo Quintana, Richie Porte, Thibaut Pinot, Maximilian Schachmann, Romain Bardet, Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Sergio Higuita, Michael Woods, Michael Valgren , Mads Pedersen …

Sprinterjev bo poleg Petra Sagana tudi veliko: Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Elia Viviani, Sam Bennett, Bryan Coquard, Giacomo Nizzolo, Michael Matthews, John Degenkolb … Dirka bo vsekakor zahtevna. Že prva etapa bo razgibana in sprinterji bodo lahko zašli v težave prav v zaključku. V drugi in v z 212,5 kilometri zelo dolgi tretji etapi bodo morali kolesarji biti pozorni na veter s strani.

Sledila bo razgibana posamična vožnja na čas. Dolga bo 15,1 km. Od tu naprej bodo sledile gorske etape. Tisti hribolazci, ki ne bodo stika izgubili v ravninskih etapah, se bodo tu spopadli za končni uspeh. Peta etapa je z 227 kilometri najdaljša na dirki. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Šesta etapa bo s šestimi kategoriziranimi vzponi še težja.

Predzadnji dan bodo kolesarji prišli v Nico. Cilj te etape bo na vrhu 1500 metrov visokega vzpona Valdeblore La Colmiane. Klanec je dolg kar 16,4 km. Povprečni naklon pa je 6,2-odstoten. In še zadnja etapa. Start in cilj bo v Nici. Etapa bo dolga 113,5 km. Vzponi pa: Col de la Porte, Cote de Berre Les ALpes, Cote de Chateauneuf in Cote d’Aspremont.

Sledil bo še dobrih deset kilometrov dolg spust in krajša ravnina proti cilju. Eden izmed favoritov je vsekakor lani drugi Nairo Quintana (na fotografiji ob lanskem zmagovalcu Eganu Bernalu), ki je letos po zamenjavi ekipe odlično pripravljen, saj je dobil obe etapni dirki, na katerih je do zdaj nastopil. Samo en Slovenec je do zdaj dirko končal med najbojlšimi tremi. Leta 2015 je to uspelo Simonu Špilaku.

Pariz-Nica, etape
1.
etapa, 8.3.2020: Plaisir-Plaisir, 154 km
2. 
etapa, 9.3.2020: Chevreuse-Chalette sur Loing, 166,5 km
3. 
etapa, 10.3.2020: Chalette sur Loing-La Chatre, 212,5 km
4. 
etapa, 11.3.2020: Saint Amand Montron, 15,5 km (posamični kronometer)
5. 
etapa, 12.3.2020: Gannat-La Cote Saint Andre, 227 km
6. 
etapa, 13.3.2020: Sorgues-Apt, 161,5 km
7. 
etapa, 14.3.2020: Nica-Valdeblore La Colmaine, 166,5 km
8. 
etapa, 15.3.2020: Nica-Nica, 113,5 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ