Pariz-Nica: Napet sprint Groenewegnu

Pariz-Nica: Napet sprint Groenewegnu
10.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Zelo napet zaključek prve etape dirke Pariz-Nica smo videli. Sprint je dobil Dylan Groenewegen. Slovenci z izjemo Luke Mezgeca ujeti v vetru in ozadju.
V Saint Germainu en Layeu se je začela že 77. etapna dirka Pariz - Nica. Prva etapa je bila po meri sprinterjev. Dolga je bila 138 kilometrov. Tudi cilj je gostil Saint Germain Laye. Kolesarji so morali premagati dva vzpona tretje kategorije. Na startu so bili tudi Luka Mezgec, Domen Novak, Kristijan Koren in Simon Špilak, ki je to dirko leta 2015 že končal na tretjem mestu. Etapa se na prvi pogled ni zdela težka. A skrivala je past, v katero so se ujeli številni favoriti za končno zmago.

A lepo po vrsti. Pobeg dneva je uspel trem kolesarjev. Ubežno skupino so sestavljali Damien Gaudin (Direct Energie), Amael Moinard (Team Arkea-Samsic) in Romain Combaud (Delko Marseille Provence).V glavnini je prišlo do številnih padcev in 55 kilometrov pred ciljem je padel tudi Michael Matthews, ki je moral odstopiti. Glavnina se je ubežnikom približala na vsega dve minuti. Potem pa se je začelo. Pihati je pričel veter s strani. Kolesarji v ospredju so izkoristili priložnost in napadli. Hitro je glavnina razpadla na številne manjše skupine.

Aktivni so bili kolesarji moštva AG2R La Mondiale Oliver Naesen, Tony Gallopin in Stijn Vandenbergh, ki niso popuščali. 40 kilometrov pred ciljem je prišlo do še večje selekcije.Zaostali so Domenico Pozzovivo, Marcel Kittel, Mark Cavendish, lanski zmagovalec Marc Soler, Ivan Sosa, Sergio Henao, Fabio Aru, Alexander Kristoff ... Tudi Slovenci so z izjemo Luke Mezgeca na poti proti cilju izgubili stik. V ospredju pa so ritem narekovalikolesarji Skyja,EF Education First in Jumbo Visme. V zadnjih desetih kilometrih so z napadom poskušali še kolesarji Skyja in Deceuninck Quick Stepa.

Dva kilometra pred ciljem je poskusil še Philippe Gilbert, a glavnina je bila prehitra. Videli smo napet sprint. Najmočnejši je bil Dylan Groenewegen, ki je slavil že tretjo zmago v tej sezoni. Za las je premagal Caleba Ewana. Fabio Jakobsen je bil tretji. V vodilni skupini dobrih 60 kolesarjev je na 55 mestu končal Luka Mezgec. Preostali Slovenci so zaostali za več kot dve minuti. Zaostali so tudi kandidati za vrh, kot so Soler, Chaves, Nieve, Lopez, Meintjes, Pozzovivo, Aru, Ion Izagirre ... Groenewegen je oblekel tudi majico vodilnega v skupnem seštevku.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ