Pariz-Roubaix: Koze so že prispele

Pariz-Roubaix: Koze so že prispele
02.04.2024 AVTOR: DZ

Priprava tlakovcev za dirko Pariz-Roubaix je v polnem teku. Člani združenja Les Amis de Paris-Roubaix, ki vsako leto obnavljajo odseke se posveča tudi znamenitemu Arenbergu.

Dirka Pariz-Roubaix je vsekakor nekaj posebnega. Je tretja izmed petih enodnevnih velikih klasik. Če dirka po Flandriji ponuja priložnost za zmago številnim različnim kolesarjem, pa je jasno, da na dirki Pariz-Roubaix prevladujejo veliki, močni kolesarji, ki se predvsem zelo dobro znajdejo na tlakovcih. Vožnja na njih zahteva drugačne sposobnosti.

Predvsem pa je taka vožnja nekaj posebnega in je nadvse izčrpavajoča. Odseki pa so v teh krajih posebna znamenitost. Podobno, kote vzpone na dirki po Flandriji ali alpske in pirenejske prelaze tu častijo tlakovce. Zanje skrbi društvo Les Amis de Paris-Roubaix. Gozd Arenberg je eden izmed najbolj znamenitih odsekov, ki ga vedno označijo s petimi zvezdicami, kar pomeni, da je eden izmed najtežjih. Vsako leto pa morajo dodati nekaj tlakovcev in obnoviti površine.

Seveda je med tlakovci tudi trava in za to poskrbijo na poseben način. Kot lahko vidite, so na odsek pripeljali koze, ki so najbolj učinkovito “sredstvo” za čiščenje vmesnih lukenj med tlakovci. Tradicija se tako nadaljuje. In zdaj je tudi uradno, da so organizatorji tlakovce pregledali in odoborili. Prisotne pa čakajo samo še zaključna dela. Uradno bo dirka dolga 259,9 km. Na trasi bo 29 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 55,7 km, kar je največj v zadnjih 30 letih.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ