Peklenske Alpe se začenjajo

Peklenske Alpe se začenjajo
20.07.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Franciji. 17. etapa. Prva v Alpah. 184 kilometrov. Ciljni vzpon in štirje kategorizirani gorski cilji.

Po drugem in obenem zadnjem dnevu premora na dirki po Franciji je pred kolesarji 17. etapa. Kolesarje zdaj čaka serija štirih zahtevnih preizkušenj v Alpah. Vse skupaj se bo začelo v švicarskem Bernu. Pot do cilja na vrhu vzpona Finhaut Emosson bo dolga 184 kilometrov.

Kolesarji bodo morali prevoziti štiri kategorizirane vzpone, vključno z zaključnim ekstra kategorije. Kmalu po startu se bo začelo postopno vzpenjanje, a vzpon ne bo prav strm. Na 72 kilometru pa bodo kolesarji prečkali 1278 metrov visok prelaz tretje kategorije Cote de Saanenmoser. Vzpon je dolg 6,6 km, povprečnih naklon pa znaša 4,8 %. Sledil bo krajši spust in ravninski odsek.

Potem pa že nov vzpon tretje kategorije. To bo Col des Mosses. Dolg je 6,4 km, povprečnih naklon pa znaša 4,4 %. Po dolgem spustu bodo kolesarji prišli v Aigle, kjer ima sedež Mednarodna kolesarska zveza. Sledil bo dobrih 20 kilometrov dolg ravninski odsek – v Martignyju bo tudi leteči cilj – in potem težko pričakovani zaključek. Najprej 13 km dolg vzpon na 1527 metrov nadmorske višine.

Govorimo o vzpon Col de la Forclaz. Povprečni naklon znaša 7,9 %, vzpon pa so organizatorji uvrstili med klance prve kategorije. Sledil bo krjši spust in še zaključni klanec na 1960 metrov nadmorske višine. Cilj bo gostil Finhaut Emosson. Klanec ekstra kategorije je dolg 10,4 km, povprečni naklon pa znaša 8,4 %. Vsekakor bo že po tej etapi jasno, če je sploh kdo izmed kolesarjev sposoben resneje ogroziti nadvse prepričljivega Christopherja Frooma.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ