Perskindol Swiss Epic

Perskindol Swiss Epic
28.09.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
V Švici se zaključila tretja izvedba gorskokolesarske etapne dirke PERSKINDOL SWISS EPIC. Na trasi med Zermattom in Verbierjem so organizatorji Thomas Frischknecht, Joko Vogel in Dany Gehrig pripravili šest zelo zahtevnih in dihjemajočih gorskih etap.

PERISKINDOL SWISSEPIC 

moški
1. Lukas Flückiger / Reto Indergand - BMC Mountainbike Racing Team I

2. Daniel Geismayr / Jochen Käss - CENTURION VAUDE

3. Nino Schurter / Matthias Stirnemann - SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM

 

ženske
1. Jolanda Neff / Alessandra Keller - Stöckli Pro Team

2. Ariane Kleinhans / Corina Gantenbein - Team Spur Ötztal

3. Esther Süss / Hielke Elferink - Wheeler / Rocky Mountain

 

PERISKINDOL SWISSEPIC FLOW     

moški
1. Anthony Mayr / Samuel Kummrow - fusion-world.ch

2. Michal Prokop / Tobias Müller - GHOST FACTORY RACING RIOT

3. Tom Janas / Andreas Überrhein - sportograf.com

 

ženske
1. Cathy Zeglinski / Dani Storch - NORTHLANDS CLINIC/SCOTT

2. Jeanette Mayr / Nadege Vetterli - fusion-world.ch * Santa Cruz

3. Martina Aitolehti / Katariina Laakkonen - PERSKINDOL

 

REZULTATI my2.raceresult.com/49048/resu lts?lang=en#

Dirka je zgledni primer, kako so se štiri švicarska mesta med seboj tesno povezala, svetu prikazala lokalno tradicijo ter pripomogla pri organizaciji dogodka. Za tovrstno  končanje kolesarske sezone se je odločilo kar nekaj svetovno znanih imen gorskega kolesarstva kot so aktualni olimpijski prvak Nino Schurter, svetovni prvak v maratonu Alban Lakata, Lukas Fluckiger, Jose Antonio Hermida Ramos, Christoph Sauser, Thomas Frischknecht, Ralph Näf ter številni drugi.

 

ŠVICARJI VODILNI OD ZERMATTA DO VERBIERJA

Letošnja posebnost PERSKINDOL SWISSEPICA je bil vsekakor uvodni del, ki se je pričel s prologom na 3098 metrih nad morjem ter po 26 kilometrih končal na 1608 metrih nadmorske višine, pri čemer je bilo potrebno vmes premagati vsega skupaj še 550 višinskih metrov vzpona. Ekstremno hitro sta prolog končala dvojica Lukas Flückiger in Reto Indergand. Med ženskami sta največ spustaškega znanja pokazali tekmovalki, ki tekmujeta na krosih za svetovni pokal, Jolanda Neff  in Alessandra Keller s slabimi desetimi minutami zaostanka za moškimi. Zanimivo je, da sta obe dvojici tudi slavili končno zmago etapne dirke, kljub temu, da predvidljivih etap ni, saj se najdejo take, ki imajo občutno več višinskim metrov spusta kot vzpona. Prav to daje PERSKINDOL SWISSEPICU čar in svojevrstno zahtevnost.

 

ZADNJA ETAPA ENA TEŽJIH

Da je bila zadnja krožna etapa okoli idiličnega gorskega mesteca Verbier resnično težka, sta potrdila tudi vodilna v skupnem seštevku Lukas Flückiger in Reto Indergand. Lahko bi rekel, da so nam na srečo zadnjo etapo z 48 kilometrov skrajšali za devet kilometrov ter ohranili slaba dva tisočaka višinskih metrov vzpona. Vremenska napoved je bila slaba s temperaturami komaj nekaj stopinj nad lediščem. Ker že samo  mestece Verbier s 1800 prebivalci leži na nadmorski višini 1500 metrov, je bilo med drugim pričakovati tudi sneg. Zaradi nizke oblačnosti nam etapa ni ponudila obljubljenih pogledov proti Grand Combinu in Mont Blancu, nam je pa ponudila vijuganje po čudovitih enoslednicah ter ubijalsko strme vzpone. Kako prijetno je dirkanje v mokrem na višini preko dva tisoč metrov in skoraj ničli ne bi posebej izpostavljal, omenil bi pa zelo sproščeno vzdušje med kolesarji, čeprav je bilo med rajo pomešanih veliko profesionalcev. PERSKINDOL SWISSEPIC je letos privabil tekmovalce z 25 držav in petih kontinentov.

 

PO PERSKINDOL SWISSEPICU HERMIDA KONČUJE PROFESIONALNO KARIERO

Jose Antonio Hermida Ramos je med zaključnim slovesom dejal, da je PERSKINDOL SWISSEPIC izjemno zahtevna etapna dirka, pri  čemer si ni mogel misliti, da lahko na eni izmed etap v tekmovalnem tempu ure in dvajset minut pretlači 1700 metrski vzpon v enem kosu. Priznal je, da mu je kljub veliki kilometrini v krosu in maratonih PERSKINDOL SWISSEPIC namignil, da se mora še česa naučiti. Hermida se sicer kot profesionalec umika, sramežljivo pa je omenil, da se bo zdaj posvetil pretežno etapnim dirkam in maratonom.

 

PERSKINDOL SWISS EPIC

Gre za dirko, ki ima iz leta v leto večji ugled, saj na njej med drugim nastopajo najboljši gorski kolesarji na svetu. PERSKINDOL SWISS EPIC je šest dnevna etapna gorsko-kolesarska dirka v zvezni deželi Valais  v neposredni bližini italijanske meje in je bila prvič izpeljana leta 2014. Že po prvi uprizoritvi je od mednarodne kolesarske zveze UCI dobila klasifikacijo HC (status Hors Cat égorie). Dirka je dolga 360  kilometrov z 12.500 metri vzponov, posamezno ekipo pa tvorita dva kolesarja. Na voljo sta dve verziji dirke in sicer klasična z imenom SWISS EPIC  in pa  SWISS EPIC FLOW, na kateri se daljši vzponi premagujejo z gondolo. Dirka bo na sporedu zopet septembra 2017, z novimi trasami in je odprtega tipa, saj se na dirko lahko prijavijo profesionalni in amaterski gorski kolesarji starješi od osemnajst let. Prijave za PERSKINDOL SWISS EPIC 2017 se bodo letos začele enajstega novembra z več možnimi paketi štartnin in prvo etapo od Grächna do Zermatta. Več na www.swissepic.com.

Vrhunci

 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ