Pester petek na močnih dirkah zaznamovan s sprinti

Pester petek na močnih dirkah zaznamovan s sprinti
17.08.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki BinckBank Tour je peto etapo dobil Alvaro Hodeg. Na dirki po Burgosu pa Alex Aranburu. Na Norveškem zmagal Bryan Couquard.

BinckBank Tour
Najprej na dirki BinckBank Tour, ki spada med dirke svetovne serije. Za kolesarji je že peta etapa. Riemst je gostil start, cilj pa po 191 kilometrih Venray. Po včerajšnji kratki, a zahtevni etapi so tokrat na svojo priložnost spet upali sprinterji. Sicer smo med etapo videli kar tri pobege. A nič nevarnega. Najresnejša skupinica ubežnikov se je sestavila 110 kilometrov pred ciljem. Pobegnili so Stannard, Sutterlin, Smith in Riesebeek.

Glavnina – v njej je suvereno kolesaril tudi vodilni v skupnem seštevku Tim Wellens – jih je ujela ob vstopu v zadnje štiri kilometre. Sledila je priprava na sprint. Tokrat so odličen vlak sestavili pri moštvu Deceuninck Quick Step. Ekipa je pripravila odlično izhodišče za Joseja Alvara Hodega. Kolumbijec je to znal izkoristiti in je dobil etapo. Porazil je Sama Bennetta, ki je dobil kar prve tri sprinterske etape na letošnji dirki. Grega Bole je bil 114. V skupnem seštevku ima Tim Wellens štiri sekunde prednosti pred Marcom Hirschijem in 14 pred Laurensom De Plusom.

Dirka po Burgosu
Na dirki po Burgosu je za kolesarji četrta etapa. Ni bila pretirano razgibana – kolesarji so nekje na polovici 174 kilometrov dolge preizkušnje premagali vzpon tretje kategorije – a vseeno ravno dovolj zahtevna, da sprinterji niso prišli do izraza. Tudi zato ne, ker je bil zaključek izpeljan v klanec. Sicer pa je start gostila Atapuerca. Cilj pa Ciudad Romana de Clunia. Ivan Sosa je s pomočniki iz Ineosa branil vodstvo v skupnem seštevku.

Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Angel Madrazo (Burgos-BH), Simon Pellaud (IAM Excelsior), Alexis Renard (Israel Cycling Academy), Jimmy Turgis (Vital Concept-B&B Hotels), Antonio Puppio (Kometa Cycling Team), Ibai Azurmendi in Asier Etxebarria (oba Fundación Euskadi). Privozili so si vsega slabe štiri minute prednosti, kar ni bilo dovolj za končni uspeh. Šest kilometrov pred ciljem je glavnina ujela še zadnjega ubežnika Pellauda. Zaključek je bil zanimiv. Videli smo hiter napad Narvaeza in Carapaza, potem pa dolg sprint. Šele, ko se je cesta poravnala pa je mimo konkurentov švignil Alex Aranburu.

V prvi etapi ga je porazil Giacomo Nizzolo. Tokrat je bil kolesar Caje Rurala premočan za preostale. Veselil se je zmage. Drugi je bil Aleksander Riabušenko, tretji pa Rui Costa. Ivan Sosa je bil 15 in je brez večjih težav – čeprav je v tem zaključku med najboljšimi prišlo do manjših razlik – obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Jan Polanc je bil 57. Dirka se bo končala jutri s ciljnim vzponom na Lagunas de Neila. Cilj bon a 1865 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 8,3 km, povprečni naklon pa je 6,3-odstoten.

Arctic Norway
Na dirki Arctic Race of Norway pa je za kolesarji druga etapa. Henningsvaer je gostil start, cilj pa Svolvaer. Etapa je bila dolga 164 kilometrov, v majici vodilnega pa jo je začel eden izmed trenutno največjih fenomenov v kar treh kolesarskih disciplinah Mathieu Van der Poel. Nizozemec je v sprintu dobil prvo etapo.

Druga je bila še nekoliko lažja, tudi brez kategoriziranih vzponov. Tokrat je kmalu prišlo do pobega desetih kolesarjev. Ubežniki so si hitro privozili dobre tri minute prednosti. Sprinterske ekipe pa so poskrbele, da je 15 kilometrov pred ciljem razlika znašala vsega 15 sekund. Dobrih pet kilometrov pred ciljem se je kot zadnji predal Ressell. Sledil je napad Hoelgaarda, a so kolesarji Cofidisa poskrbeli, da ta poskusu ravno tako ni bil uspešen.

Sprint je zaznamoval nasprotni veter. Prvi ga je začel Christophe Laporte, iz njegovega zavetrja pa je potem prišel Bryan Coquard. Tokrat je bil Francoz najmočnejši. Izjemni Van der Poel je iz ozadja prišel do drugega mesta, tretji je bil Laporte. Pred ključno tretjo etapo – končala se bo na vrhu vzponu Storheia Summit (3,3 km, 10,4 %) – ima Van der Poel devet sekund prednosti pred Aleksejem Lucenkom in Markusom Hoelgaardom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ