Pestra kolesarska nedelja

Pestra kolesarska nedelja
12.02.2023 AVTOR: DZ

Od debitantskega ženskega UAE do evropskih dirk. Mnogi kolesarji so bili danes aktivni.

Ženski UAE Tour
Končala se je prva dirka UAE Tour za ženske, ki tudi spada med dirke ženskega svetovne serije. Organizatorji so pripravili štiri etape. Port Rashid je gostil začetek dirke, Abu Dabi Breakwater pa štiri dni kasneje cilj.

Prvo etapo je v sprintu dobila Charlotte Kool, druga se je ravno tako končala v sprintu, dobila pa jo je Lorena Wiebes. Gorska etapa je bila tretja, končala se je na Jebel Hafeetu. Dolga je bila 107 kilometrov. Zaključnega vzpona je bila 10,8 km, povprečni naklon pa je bil 7,7-odstoten. Cilj je bil na 934 metrih nadmorske višine. Kolesarke Trek Segafreda so se veselila dvojne zmage.

Elisa Longo Borghini je dobila etapo, druga je bila Gaia Realini, tretja pa predstavnica UAE Team ADQ Silvia Persico. Zadnjo sprintersko etapo je dobila spet dobila Charlotte Kool. Končne zmage se je veselila Elisa Longo Borghini. Realinijeva je bila druga, tretj pa Persicova. Na dirki sta nastopali dve Slovenki. Eugenia Bujak je preizkušnjo končala na 18. mestu, Urška Žigart ni začela kraljevske etape.

Dirka po Omanu
Kolesarji na dirki po Omanu so danes odpeljali drugo etapo. Prvo je včeraj v sprintu dobil Tim Merlier. Belgijec je tako slavil prvo zmago v dresu Soudal Quick Stepa. Premagal je Davida Dekkerja. Nedeljska druga etapa od Muscata do Qurayyata je bila težja.

Zaključni klanec je bil dolg 2,6 km, povprečni naklon pa 7,1 %. Kolesarji so se dvakrat povzpeli čez ta klanec. Bil je dovolj zahteven, da so se naredile manjše razlike med najboljšimi. Na koncu je imel največ moči Jesus Herrada, ki vozi za Cofidis. Skupinica petih kolesarjev si je privozila tri sekunde naskoka pred prvo skupino zasledovalcev. Maxim Van Gils je bil drugi, tretji pa Diego Ulissi. Herrada ima po dveh etapah od petih štiri sekunde prednosti pred Van Gilsom.

Clasica de Almeria
Na sporedu je bila tudi enodnevna dirka Pro kategorije Clasica de Almeria. Puebla de Vicar je gostila start, cilj pa Roquetas de Mar. Glede na presek etape smo lahko pričakovali sprint velike skupine kolesarjev, zato so bili na startu tudi nekateri vrhunski sprinterji. Na koncu se je prav v sprintu zmage veselil Matteo Moschetti. Italijan je tako priboril prvo zmago novoustanovljenemu moštvu Q36.5. Arnaud De Lie je bil drugi, Jordi Meeus pa tretji. Domen Novak dirke ni končal.

Dirka po Murciji
Že včeraj je bila na sporedu enodnevna dirka po Murciji. San Javier je gostil start, cilj pa Cartagena. Dirka je bila 183,5 km. Kolesarji so morali premagati tri kategoriziranega vzpone. dva tretje in po stotih kilometrih še vzpon ekstra kategorije. 25 kolesarjev se je na koncu udarilo za zmago. Dirko je dobil 23-letni kolesar Ineosa Ben Turner. Simon Clarke je bil drugi, tretji pa Jordi Meeus. Domen Novak dirke ni končal.

Danes je na sporedu še dirka po Almeriji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ