Pestra sobota: Danec blesti v naši bližini, Contador v Italiji in Slagter v Franciji

Pestra sobota: Danec blesti v naši bližini, Contador v Italiji in Slagter v Franciji
15.03.2014 AVTOR: D. Z.
Slovenci pod pričakovanji v Istri, Alberto Contador se vrača, Slagter še drugič v Franciji.

Istrska pomlad: Danec še drugič v dveh dneh
Istrska pomlad za Slovence tokrat očitno ne bo tako uspešna, kot smo bili v zadnjih letih vajeni. Za kolesarji je že najtežja druga etapa, ki jih je popeljala iz Vrsarja na Motovun. Dolga je bila skoraj 160 kilometrov. Tokrat na dirki prevladujejo kolesarji moštva Cult Energy, ki so še pred zaključnim vzponom ujeli vse ubežnike. Tam pa je svojo moč še drugič v dveh dneh pokazal Danec Magnus Cort Nielsen, ki je spet premagal Čeha Karela Hnika in Avstrijca Felixa Grosschartnerja.

Najboljši Slovenec je bil Andi Bajc, ki je z zaostankom 19 sekund zasedel osmo mesto. Matej Mugerli, ki brani lansko zmago, je imel težave s kolesom in bil 11. Cort Nielsen je v skupnem seštevku prednost pred Hnikom povečal na 22 sekund. Tretji Grosschartner zaostaja za 39 sekund. Najboljši Slovenec je zdaj Andi Bajc, ki na sedmem mestu zaostaja za 49 sekund. Tri sekunde za njim je Matej Mugerli, ki je trenutno deveti. Pred kolesarji je zdaj še zadnja etapa, v kateri bo Jenko branil majico najuspešnejšega na letečih ciljih.

Tirreno-Adriatico: Alberto Contador se vrača
Na dirki Tirreno-Adriatico je bila na sporedu 4. etapa. Indicatore je gostil start, cilj pa je bil na vzponu Cittareale (Selva Rotonda). Etapa je bila z 244 kilometrih tudi najdaljša na letošnji dirki. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Večji del etape so v ospredju bežali Brandle, Pichot, Belkov, Fortin, Lucenko in Mondory. Sicer so si privozili skoraj osem minut prednosti, a to ni bilo dovolj.

V glavnini je bil interes po etapni zmagi prevelik. Ob vznožju zadnjega, 14 kilometrov dolgega vzpona sta v ospredju vztrajala samo še Brandle in Lucenko. V ozadju so ritem narekovali kolesarji Movistarja, ki so pomagali Nairu Quintani. Prvi je z napadom poskusil Pirazzi, kasneje pa sta ga ujela še Intxausti in Kreuziger. Hitro je v ospredju ostal samo še Roman Kreuziger, tako da je bil v ozadju njegov kapetan Alberto Contador v dobrem položaju.

Okrog Španca se je izoblikovala samo še manjša skupina najmočnejših kolesarjev, ki so se v zadnjem kilometru udarili med sabo. Tam je napadel Quintana in hitro so ujeli tudi Kreuzigerja. Potem pa je največ moči pokazal Alberto Contador, ki se je veselil izjemne zmage. Quintana je bil drugi, tretji pa Daniel Moreno. Čeprav je zaostal za deset sekund, je vodstvo v skupnem seštevku obdržal Michal Kwiatkowski.

Slovenca Jani Brajkovič in Kristjan Koren sta bila v ozadju. Brajkovič je zaostal za dobrih 18 minut in je zasedel 76. mesto, Koren pa je z dobrimi 22 minutami zaostanka etapo končal na 99. mestu. Kwiatkowski ima zdaj v skupnem seštevku 16 sekund prednosti pred Contadorjem in 23 pred Quintano. Sledijo Porte, Uran, Kreuziger, Kišerlovski, Moser, Nieve in Arredondo. Brajkovič je 76., Koren pa 99.

Pariz-Nica: Slagter do druge zmage
Na dirki Pariz-Nica je bila na sporedu predzadnja sedma etapa. Dolga je bila dobrih 190 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov. S pobegom je poskusila deveterica kolesarjev, najdlje pa je v ospredju zdržal Lieuwe Westra, ki pa se je moral predati več kot 30 kilometrov pred ciljem. Sledili so še številni napadi, vsi pa neuspešni. Ritem so narekovali predvsem kolesarji Ag2r La Mondiale, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Carlosa Betancurja.

Spet je sledil nervozen in napet zaključek, v katerem se je najbolje znašel Tom Jelte Slagter. Nizozemec se je veselil še druge etapne zmage na letošnji dirki. Tokrat je premagal svetovnega prvaka Ruija Costo. Tretji je bil Betancur, ki je tako ubranil vodstvo v skupnem seštevku. Spet je odlično kolesaril Simon Špilak, ki je zasedel 19. Mesto, a v skupnem seštevku napredoval na deseto. Betancur ima 14 sekund prednosti ped Costo in 26 pred Stybarjem. Špilak zaostaja za 39 sekund. Borut Božič je 92.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ